Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas atomenerģētikas kompānija "Rosatom" jau gandrīz trīs mēnešus stingrā izolācijā tur vairāku atomelektrostaciju (AES) kritiski svarīgos darbiniekus, neļaujot tiem doties pie ģimenēm un mājās, lai gan karantīnas pasākumi valsts reģionos tiek atcelti, vēsta portāls "Projekt".

Saskaņā ar medija iegūto informāciju aprīļa sākumā vairāk nekā tūkstoti AES darbinieku, kuri strādā pie reaktoru vadības, aizveda dzīvot sanatorijās, solot, ka karantīna ilgs divas līdz trīs nedēļas. Daudziem līdzi nebija nekādu mantu un dokumentu, izņemot AES caurlaides.

Kāds Kurskas AES darbinieks žurnālistiem atklāja, ka viņi izvietoti istabās pa diviem, internets nav darbojies un ar ģimenēm sazināties varēja tikai pa telefonu. Izmitinātajiem arī aizliegts atiet tālāk par 100 metriem no sanatorijas ēkas. Uz darbu viņi nogādāti ar speciālu autobusu.

Kad maija sākumā daudzos reģionos sākas ierobežojumu atcelšana, darbinieki cerējuši, ka beidzos varēs braukt pie ģimenēm, taču tas nav atļauts. Esot jāgaida īpašs rīkojums.

Ļeņingradas, Smoļenskas un Kurskas AES darbinieki joprojām dzīvo izolācijā un izvairās to pārkāpt, baidoties no atlaišanas, algas samazināšanas vai problēmām ar atestācijas atjaunošanu, skaidro "Projekt".

Balsošana par prezidenta Vladimira Putina rosinātajām izmaiņām konstitūcijā tiekot organizēta turpat sanatorijās.

"Rosatom" vadība skaidro, ka tādi mēri pieņemti sarežģītās epidemioloģiskās situācijas dēļ un rūpēs par cilvēku veselību. Uzņēmumā ar Covid-19 saslimuši ap 860 darbinieki, atklāj kompānijā. Starp saslimušajiem neesot reaktoru vadības blokā strādājošo.

Juristi gan norāda, ka šāda piespiedu pašizolācija pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pantu par tiesībām uz privāto un ģimenes dzīvi.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Krievijā līdz šim konstatēts 641 tūkstotis Covid-19 gadījumu un 9166 cilvēki no slimības ir miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!