Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bulgārija ceturtdienas vakarā noteica aizliegumu iebraukt galvaspilsētā Sofijā un izbraukt no tās, ņemot vērā jaunā koronavīrusa gadījumu skaita pieaugumu un risku, ka tas varētu tālāk izplatīties pareizticīgo Lieldienu laikā.

"No pusnakts līdz turpmākam paziņojumam mēs aizliedzam iebraukšanu Sofijā un izbraukšanu no tās visām pasažieru automašīnām," paziņoja veselības ministrs Kirils Ananijevs.

Viņš piebilda, ka tiks pieļauti izņēmumi transporta kravas mašīnām, ātrās palīdzības mašīnām, policijas automobiļiem, un automašīnām, kas pārvadā mediķus vai ved cilvēkus uz ārstēšanu.

Cilvēkiem, kas brauc uz darbu, būs jānorāda darba devēja kontaktinformācija un pierādījuma vēstule. Viņiem arī būs atļauts iebraukt un izbraukt tikai zināmās rīta un vakara stundās.

Stingrie pasākumi ir pieņemti pēc tam, kad trešdien un ceturtdien kontrolpunktos ap Sofiju izveidojās garas automašīnu rindas, jo daudzi neņēma vērā varas iestāžu aicinājumus un devās uz laukiem pirms pareizticīgo Lieldienām.

Līdz šim Bulgārijā braucieni no Sofijas un citām lielpilsētām bija atļauti tikai darba darīšanās un nedaudzu citu iemeslu dēļ, tostarp lai ārstētos vai aprūpētu slimu radinieku.

Iekšlietu ministrs Mladens Marinovs paziņoja, ka daudzi bija viltojuši šo iemeslu pierādījuma vēstules. "Vairāk nekā 5000 automašīnām bija jādodas atpakaļ, jo cilvēki nevarēja pierādīt sava brauciena nepieciešamību un steidzamību," sacīja Marinovs.

Bulgārija līdz šim ir viena no Covid-19 vismazāk skartajām Eiropas valstīm ar apmēram 800 infekcijas gadījumiem un 38 nāves gadījumiem, pārsvarā Sofijā.

Ceturtdien tika reģistrēti 53 jauni infekcijas gadījumi, kas ir līdz šim lielākais to skaits Bulgārijā vienā diennaktī.

Matemātiskajā modelēšanā secināts, ka Bulgārijas varas iestādes varbūt identificē tikai divas septītdaļas no visiem infekcijas gadījumiem, brīdināja Bulgārijas Covid-19 darba grupas vadītājs Vencislavs Mutafčijskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!