Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savā 91. mūža gadā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu un saslimšanas ar tā izraisīto slimību Covid-19 no šīs pasaules naktī uz piektdienu šķīries Serbijas pareizticīgās baznīcas patriarhs Irēnijs.

Serbijā lielākās konfesijas līderis koronavīrusu ieguvis pirms aptuveni divām nedēļām, un dažu pēdējo dienu laikā viņa veselība strauji pasliktinājusies, vēsta "Novaja Gazeta". Viņš ārstējies Serbijas militārajā medicīnas centrā "Karaburma", kur pirms dažām dienām nonācis intensīvās aprūpes nodaļā.

Irēnijs pirms aiziešanas klosterī un nodošanās garīgajai kalpošanai bija pazīstams kā Miroslavs Gavrilovičs. Gavrilovičs 1930. gadā dzimis Vidovas ciemā, pēc skolas absolvēja Belgradas, kā arī Atēnu universitātes, kur apguva teoloģiju, un 29 gadu vecumā kļuva par mūku. Par patriarhu viņš kļuva pirms desmit gadiem – 2010. gadā.

Līdzjūtību "Instagram" paudis arī Serbijas laicīgais līderis prezidents Aleksandrs Vučičs. pareizticīgajai baznīcai Serbijā ir būtiska politiskā ietekme, tostarp tā tiek uzskatīta par maigās varas instrumentu, lai ietekmētu etniskos serbus citās Balkānu valstīs, kur darbojas baznīcas draudzes.

Delfi jau rakstīja, ka oktobra nogalē Serbijas pareizticīgās baznīca cīņā ar Covid-19 zaudēja arī savu vadošo pārstāvi Melnkalnē Amfilohiju Radovicu. Par savu Serbijas kolēģi astoņus gadus jaunākais garīdznieks par spīti veselības nozares pārstāvju aicinājumiem sabiedrībā regulāri uzturējies bez mutes un deguna aizsega.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!