Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Slovākijā sestdien, agrāk nekā plānots, stājies spēkā karantīnas režīms, kas ļauj strādāt vienīgi veikaliem, kuri tirgo pirmās nepieciešamības preces, bet no plkst.17 stājas spēkā vispārējā komandantstunda.

Kamēr pārtikas veikali, aptiekas, degvielas uzpildes stacijas un bankas joprojām ir atvērtas, visi citi veikali, neskatoties uz tradicionālo Ziemsvētku dāvanu iegādes sezonu, ir slēgti. Mediji asi kritizē valdības lēmumu slēgt skolas, kamēr slēpošanas pacēlāji joprojām darbojas. Turklāt uz slēpotājiem neattiecas arī komandantstunda.

Viens no valsts pazīstamākajiem slēpošanas kūrortiem pieder parlamenta spīkeram Borisam Kolāram, kas pārstāv labēji populistisko partiju "Mēs esam ģimene". Slovākija novembrī piesaistīja pasaules uzmanību ar masveida testēšanas programmu, kurai saskaņā ar premjerministra Igora Matoviča ieceri vajadzēja kalpot kā karantīnas alternatīvai. Tomēr pieaugošais inficēšanās gadījumu skaits, kas draud ar slimnīcu pārslodzi, liedza izvairīties no vispārējās karantīnas, ko mediji vērtē kā Matoviča politisko sakāvi.

Savukārt Krievijā oficiālais Covid-19 upuru skaits sestdien pārsniedzis 50 000 pēc tam, kad iepriekšējā diennaktī tika reģistrēti 585 jauni nāves gadījumi. Saskaņā ar valdības statistiku Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 50 347, taču mediji apgalvo, ka statistikas pārvalde reģistrējusi daudz lielāku pandēmijas upuru skaitu.

Valdība turpina uzskaitīt tikai tos gadījumus, kuros kā nāves cēlonis norādīts Covid-19. Taču daudzos gadījumos, kad persona ir inficēta ar Covid-19, kā nāves cēlonis miršanas apliecībā tiek norādīta cita slimība, norāda eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!