Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti 3784 jauni nāves gadījumi, kas saistīti ar Covid-19, un vairāk nekā 250 000 jaunu inficēšanās gadījumu, un abi šie skaitļi ir jauni vienas dienas rekordi, liecina Džonsa Hopkinsa Universitātes trešdien apkopoti dati.

Valstī jau vairāk nekā mēnesi ir ievērojami pieaudzis Covid-19 infekcijas gadījumu skaits. ASV hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits ir sasniedzis 113 000, kas arī ir jauns rekords.

Pēdējās nedēļas gaitā ASV trīs dienas jauno Covid-19 upuru skaits ir bijis lielāks par 3000. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā 11 dienas jauno Covid-19 gadījumu skaits ir pārsniedzis 200 000.

ASV varas iestādes bija brīdinājušas par infekcijas gadījumu skaita un nāves gadījumu skaita straujāku kāpumu, jo miljoniem amerikāņu novembrī ceļoja pa valsti uz Pateicības dienas brīvdienām, ignorējot aicinājumus palikt mājās, lai palēninātu jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Eksperti tagad bažījas, ka situācija var kļūt vēl skaudrāka pēc Ziemassvētku un gadu mijas svinēšanas pasākumiem.

Jaunie rekordi ir sasniegti laikā, kad ASV ir uzsākta masveida vakcinācijas kampaņa pret Covid-19.

Šajā laikā plašu ievērību guvusi ziņa, ka ASV Aļaskas štatā pēc Covid-19 vakcīnas, ko izstrādājuši uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech", saņemšanas smagu reakciju piedzīvoja un tika hospitalizēta kāda aprūpes iestādes darbiniece, trešdien paziņoja vietējā veselības institūcija.

Veselības aprūpes darbiniecei Džūno pilsētā bija anafilaktiska reakcija, tai skaitā elpas trūkums, 10 minūtes pēc vakcīnas devas saņemšanas otrdien. Viņas veselības stāvoklis tagad ir stabils, bet viņa palikusi slimnīcā uz novērošanu. Šai sievietei iepriekš nebija konstatētas alerģijas, paziņoja Aļaskas Veselības un sociālo pakalpojumu departaments.

Pagājušās nedēļas sākumā divi Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta darbinieki, kuri vieni no pirmajiem saņēma šo vakcīnu, cieta no alerģiskas reakcijas un viņiem bija nepieciešama medicīniska palīdzība.

Pēc tam Lielbritānijas veselības aprūpes nozares amatpersonas brīdināja, ka cilvēkiem ar nopietnām alerģijām pagaidām nevajadzētu vakcinēties pret jauno koronavīrusu ar ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādāto vakcīnu.

"Mēs paredzējām, ka var notikt šāds blakusefekts, pēc ziņām par anafilaksi Lielbritānijā pēc "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnas saņemšanas," paziņoja Aļaskas galvenā mediķe Anna Zinka. "Visās vietās, kas ir akceptētas vakcinācijai Aļaskā, ir jābūt pa rokai medikamentiem pret alerģisku reakciju, un tā arī bija Džūno pilsētā," viņa piebilda.

ASV reģistrēti jau vairāk nekā 17,3 miljoni inficēto ar jauno koronavīrusu un vairāk nekā 314 000 mirušo no Covid-19, liecina "Worldometer" apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!