Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tadžikistāna septiņās robežšķērsošanas vietās ar Kirgizstānu izrakusi tranšejas un uzstādījusi videonovērošanas kameras, ziņo aģentūra "Asia-Plus". Vietējās varasiestādes šos soļus pamato ar cīņu pret koronavīrusa SARS-CoV-2 izplatību.

Minētajā robežas posmā starp Kirgizstānas Leileskas rajonu un Tadžikistānas Gafurovskas rajonu izvietoti arī diennakts milicijas un robežsardzes posteņi.

"Mēs noslēdzām visus iespējamos šķērsošanas ceļus divos virzienos. Robeža ir pilnībā slēgta un nesankcionēta kaimiņvalsts pilsoņu robežas šķērsošana faktiski ir izslēgta," skaidro pašvaldības vadītājs Zarifs Naziri.

Savukārt uz šosejas, kas atdala kirgīzu un tadžiku ciemus un uz kuras atrodas kirgīzu degvielas uzpildes stacijas, veikali, izvietotas videonovērošanas kameras, viņš papildina.

Viens no šiem ciemiem ir tadžiku Ovčikalača, kura apkārtnē pēdējos gados ir notikušas vairākas bruņotas sadursmes. Tajās gājuši bojā abu valstu iedzīvotāji, skaidro portāls "Currenttime".

Strīdu iemesls starp tadžikiem un kirgīziem parasti ir ūdens, ganības un zeme. Abas valstis sūta delegācijas jautājuma atrisināšanai, bet robežas demarkāciju sarežģī tuvu cita citai saceltās tadžiku un kirgīzu mājas.

Kirgizstānas un Tadžikistānas savstarpējā robeža ir 970 kilometrus gara. No tiem 519 kilometri ir saskaņoti, bet atlikusī daļa ir strīdīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!