Foto: EPA/Scanpix/LETA
Globālā pandēmija par katra indivīda personīgo problēmu kļūst mirklī, kad slimība vai cīņa ar to ietekmē viņu pašu, darbu un ierastās aktivitātes. Kamēr jaunais koronavīruss strauji izplatījās Ķīnā, tā radītā slimība Covid-19 Eiropā, tostarp Latvijā, tika uztverta tieši tā – kā tāls fenomens. Ceļus uz dažādām valstīm vīruss atrada citādi, kā rezultātā dažviet pandēmijai nebija gatavs neviens, citos reģionos bija laiks sagatavoties, bet citos joprojām politikā vai sabiedrībā dominē slimības noliegšana.

Lai gan par slimības epicentru jau labu laiku kļuvušas Amerikas Savienotās Valstis, arī tajās situācija atšķiras no štata uz štatu. Kamēr Vermontā un Havaju salās kopā ir trīs tūkstoši inficēto, Kalifornijas, Floridas un Ņujorkas štatos katrā ir jau vairāk nekā 400 000, un drīz šo atzīmi varētu sasniegt arī Teksasa. Tādējādi katrs no tiem varētu ierindoties sestajā vietā pēc inficēto skaita starp visām pasaules valstīm.

Situācijas ir tik dažādas atšķirīgas sabiedrības uztveres un valstu pārvaldes formu dēļ. Turklāt, pagaidām nav atrasta zelta recepte pandēmijas apturēšanai. Daudzējādā ziņā par paraugvalsti uzskatītās Zviedrijas taktika atturēties no ierobežojumiem nesa pārlieku daudz mirušo iepretim iedzīvotāju skaitam. Indijas centieni mēnesi ieviest skarbu izolācijas režīmu, lai sagatavotu vājo veselības sistēmu pandēmijas vilnim, iespējams, novērsa vēl lielāku traģēdiju, taču miruši jau vairāk nekā 35 000 iedzīvotāju, un skaitlis ik dienu aug. Savukārt Vācijas decentralizētā un labi finansētā veselības sistēma sevi labi parādīja, tomēr nupat jau atkal pieaug saslimušo skaits, kliedējot sākotnējo sajūsmu.

Ieskatāmies trīs gadījumos, kuri spilgti parāda situāciju un tai sekojošās valsts izvēlētās taktikas dažādību.

Covid-19 testa caurbraukšanas punkts Sidnejā. Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas veiksmes stāsta gaišana

Austrālijas rīcība tūlīt pēc jaunā koronavīrusa straujās izplatības bija ātra un tika atzīta par veiksmīgu un labu paraugu pārējiem. Tās politiķu satraukums bija pamatots – Austrālija ekonomiski un ģeogrāfiski ir Ķīnai tuva valsts ar lielu etnisko ķīniešu kopienu, un attiecīgi lielu inficēto ierašanās potenciālu no Ķīnas, kura bija tā brīža slimības epicentrs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!