Foto: AFP/Scanpix/LETA
Turkmenistānā, kur joprojām oficiāli nav ziņots par nevienu pašu Covid-19 gadījumu, Lebapskas apgabalā ierēdņiem, valsts apmaksātiem darbiniekiem un skolēniem uzdots par pienākumu nēsāt līdzi lakricas saknes sīrupu, vēsta "Radio Svoboda".

Ārstniecības auga sīrupam jābūt iekļautam katra valsts sektora darbinieka aptieciņā. Pretējā gadījumā darbiniekiem draud ar neielaišanu darba vietā. Lakricas sakni kā līdzekli cīņai pret saslimšanām iepriekš izcēla Turkmenistānas autoritārais prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs.

Līdzīgas prasības izvirzītas skolēniem. Pēc mācību atsākšanās 18. janvārī skolēnu aptieciņā jābūt lakricas saknes sīrupam, dezinfekcijas līdzeklim, piecām mutes un deguna maskām un gumijas cimdiem. Prasību neizpildīšanas gadījumā skolēnu vecākiem var tikt piemērots naudassods.

Berdimuhamedovs, kurš Turkmenistānā izdevis grāmatas par ārstniecības augiem, gada nogalē izteica ticību, ka lakricas sakne varētu būt labas zāles pret dažādām saslimšanām, tostarp elpceļu infekcijām.

"Lakricas sakni jau izsenis tautas medicīnā un medicīnā izmanto iekšķīgu slimību ārstēšanai, klepus, nieru, augšējo elpceļu un divpadsmitpirkstu zarnas iekaisuma gadījumā," atzīmēja prezidents.

Turkmenistānā aug četri no 15 lakricas auga veidiem, to saknēs ir augsts glicerizīnskābes saturs, uzsvēra prezidents, dodot rīkojumu Zinātņu akadēmijai rūpīgi izpētīt lakricas noderīgās īpašības

Martā Berdimuhamedovs stāstīja arī par citu ārstniecības augu labajām īpašībām profilaksei pret vīrusu saslimšanām.

Lai gan neoficiāla informācija liecina par daudz saslimušajiem ar Covid-19 simptomiem, pārpildītām slimnīcām un mirušajiem, valsts līmenī Turkmenistāna joprojām nav apstiprinājusi nevienu pašu Covid-19 gadījumu.

Par spīti oficiālajai nostājai, ka slimības valstī nav, ko Berdimuhamedovs nosauca par "lielu sasniegumu", Turkmenistānā ir ieviesti dažādi piesardzības pasākumi un karantīnas zonas, skaidro "Radio Svoboda".

Turkmenistāna no Krievijas ir iepirkusi medicīnas aprīkojumu astoņu miljonu dolāru vērtībā un plāno iepirkt arī Krievijā ražotās vakcīnas pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!