Foto: EPA/Scanpix/LETA

Cīņā pret Covid-19 izplatību Ungārija pirmdien noteikusi stingrus ierobežojumus sabiedriskajai dzīvei un slēgusi robežas pasažieru satiksmei.

"Mēs slēdzam Ungārijas robežas pasažieru satiksmei," paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

Premjers sacīja, ka pašlaik notiek starptautiskas sarunas par šo ierobežojumu saskaņošanu, un "nākotnē tikai Ungārijas pilsoņi varēs iekļūt Ungārijā".

Cenšoties ierobežot jaunā koronavīrusa izplatību, vairākas reģiona valstis jau ir noteikušas līdzīgus ierobežojumus uz savām robežām, tostarp Ungārijas kaimiņvalstis Ukraina un Slovākija.

Orbāns arī paziņoja, ka no pirmdienas pusnakts būs aizliegti visi publiskie pasākumi.

"Izklaides vietas, kinoteātri, kultūras iestādes ir jāslēdz," pavēstīja premjerministrs, piebilstot, ka restorāni un kafejnīcas varēs darboties tikai līdz plkst.15.

Cilvēki, kas vecāki par 70 gadiem, tiek aicināti nepamest mājas, norādīja Orbāns, vienlaikus atzīstot, ka aizliegt viņiem to darīt nevar.

Ungārijā līdz šim apstiprināti 39 inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un viens nāves gadījums.

Irāna pirmdien paziņojusi par 129 jauniem nāves gadījumiem no Covid-19, kas ir jauns rekords vienai dienai.

Veselības ministrijas preses pārstāvis aicināja visus iedzīvotājus uztvert šo vīrusu nopietni un neceļot uz citām provincēm.

Kopš 19. februāra, kad Irāna paziņoja par pirmajiem diviem nāves gadījumiem no "Covid-19", valstī pēc inficēšanās ar šo slimību miruši jau 853 cilvēki, liecina oficiālie dati.

Irānā ar "Covid-19" inficējies 14 991 cilvēks, no kuriem 1053 saslimšana apstiprināta pēdējo 24 stundu laikā.

Vislielākais jauno inficēšanās gadījumu skaits konstatēts Teherānas provincē, kur pēdējā diennaktī saslimšana apstiprināta 200 cilvēkiem. Tas ir par aptuveni 50 gadījumiem mazāk nekā dienu pirms tam.

118 jauni gadījumi apstiprināti Isfahānas provincē, Irānas vidienē, un 96 jauni gadījumi reģistrēti Māzenderānas provincē, valsts ziemeļos.

Savukārt Austrālijā, lai atvieglotu iepirkšanos gados vecākiem cilvēkiem jaunā koronavīrusa krīzes laikā, Austrālijas lielveikalu ķēde "Woolworths" vienu stundu dienā atvēlēs tikai klientiem, kas vecāki par 60 gadiem.

"Lielveikali "Woolworths" no septiņiem līdz astoņiem rītā būs atvērti [vienīgi] vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar invaliditāti," pirmdien paziņojis uzņēmums.

Īpašais iepirkšanās laiks būs spēkā no otrdienas līdz nedēļas beigām, kad šis lēmums tiks pārskatīts un, iespējams, pagarināts.

Austrālijā un vairākās citās valstīs "Covid-19" izplatīšanās izraisījusi panisku iepirkšanos, un tādēļ no veikalu plauktiem pazudušas pirmās nepieciešamības preces, lai gan varasiestādes solījušas, ka par pārtikas produktu un citu preču trūkumu satraukties nav pamata.

Eksperti brīdinājuši, ka paniskā iepirkšanās vissmagāk ietekmējusi gados vecus cilvēkus un invalīdus, kuri nespēj apmeklēt veikalus katru dienu vai arī vienkārši baidās doties iepirkties pārpildītajos veikalos.

Saskaņā ar Ķīnā veiktajiem "Covid-19" pētījumiem mirstības rādītāji ir ievērojami lielāki to cilvēku grupā, kas vecāki par 60 gadiem, un to cilvēku grupā, kuriem jau ir citas saslimšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!