Foto: EPA/Scanpix/LETA
Koronavīrusa paveida "Covid-19" oficiāli apstiprināto upuru skaits līdz 19. februāra pulksten 16 pēc Latvijas laika ir 2012, bet inficēti 75 282, no kuriem vairāk nekā 1000 ārpus Ķīnas, ziņo Džonsa Hopkinsa universitātes Sistēmu zinātnes un inženierijas centra speciālisti, kuri apkopojuši Pasaules veselības organizācijas, kā arī Ķīnas, ASV un Eiropas slimību kontroles un novēršanas centru datus. Vienlaikus aug arī izārstēto skaits, sasniedzot 15 040.

Izteikts vairākums saslimšanas gadījumu reģistrēts Ķīnā, kur karantīnā jeb fiziskā izolētībā nonākuši jau vairāki desmiti miljoni cilvēku. Trešdien arī Irāna paziņojusi, ka diviem tās pilsoņiem diagnosticēta saslimšana ar "Covid-19". Savukārt lielākais saslimušo skaits ārpus Ķīnas fiksēts uz kruīzu kuģa "Diamond Princess", kas šobrīd pietauvots pie Japānas krastiem.

Tieši kruīza kuģa piemērs raisījis trauksmi par vīrusa spēju strauji izplatīties, ja laikus netiek uzsākti drošības pasākumi:

  • 20. janvārī ar koronavīrusa paveidu inficētais pasažieris, kurš tobrīd par saslimšanu nenojauta, uzkāpa uz kruīza kuģa klāja Jokahamā, Japānā.
  • 25. janvārī viņš kuģi joprojām bez sūdzībām par veselības stāvokļa pasliktināšanos pameta Honkongā.
  • 1. februārī viņam konstatēja saslimšanu.
  • 4. februārī, kad kuģis pēc gara brauciena ar vairākām pieturvietām atgriezās Japānā, inficēšanos ar "Covid-19" konstatēja 10 kruīza kuģa pasažieriem, un noteica tam karantīnu. Tobrīd uz kuģa bija 3711 cilvēki – 1045 apkalpes locekļi un 2666 pasažieri.
  • 14. februārī par spīti iekšējiem drošības pasākumiem par saslimušiem tika atzīti jau 218 uz kuģa esošie cilvēki.
  • 18. februārī vīrusa saslimšana diagnosticēta jau 454 uz kuģa esošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!