Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas pirmās piegādes Eiropas Savienībā (ES) sāksies trešdien, paziņojis "BioNTech" vadītājs Šons Marets.

Līdz gada beigām ES būs sagatavotas 12,5 miljoni vakcīnas devu, paziņoja Marets. Vakcīnas devas pašlaik glabājas "BioNTech" rūpnīcā Beļģijā. Vakcīnas devas visām ES dalībvalstīm plānots piegādāt līdz sestdienai, lai jau svētdien varētu sākt vakcinēšanu, pavēstīja "BioNTech" finanšu direktors Zīrks Pētings.

"BioNTech" līdzdibinātājs Ūgurs Šahins šodien paziņoja, "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna, ļoti iespējams, ir efektīva arī pret lipīgāko koronavīrusa paveidu, kas konstatēts Lielbritānijā, bet gadījumā, ja tā nav, vakcīnu iespējams pielāgot sešu nedēļu laikā. Taču viņš norādīja, ka "tas ir tīri tehnisks apsvērums", bet būtiski ir arī tas, kā zāļu aģentūras vērtēs šo procesu un cik ātri dos apstiprinājumu.

Roberta Koha institūts (RKI), kas Vācijā pilda slimību kontroles dienesta funkcijas, ziņoja, ka jaunais koronavīrusa paveids, ļoti iespējams, jau ir nonācis no Lielbritānijas Vācijā, bet vēl nav atpazīts. Roberta Koha institūta prezidents Lotārs Vīlers norādīja, ka jaunais koronavīrusa paveids Lielbritānijā pirmo reizi tika konstatēts septembrī un jau gūti pierādījumi, kas tas sasniedzis kaimiņvalstis, tostarp Nīderlandi un Dāniju.

Lielbritānijā jaunais vīrusa paveids, šķiet, ir daudz plašāk izplatīts nekā citi varianti. Vīlers sacīja, ka tas tā varētu būt, jo jaunais paveids ir daudz lipīgāks, bet ne obligāti. Viņš norādīja, ka pagaidām vēl nav iespējams skaidri novērtēt situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!