Foto: AFP/Scanpix/LETA

Asins donoru nodoto paraugu izpēte ļāvusi secināt, ka cilvēki ASV bijuši inficēti ar jauno koronavīrusu jau 2019. gada decembrī jeb labu laiku pirms par jauna vīrusa epidēmiju Pasaules veselības organizāciju brīdināja Ķīna un pirms 2020. gada 19. janvārī tas tika konstatēts no Ķīnas ieceļojušam cilvēkam, ziņo NPR.

Valdības īstenotajā pētījumā zinātnieki atkārtoti pārbaudījuši kopumā 7389 pērnajā decembrī un šī gada janvāra pirmajās nedēļās cilvēku ziedoto asiņu paraugus un konstatēja, ka 106 no tiem atrodamas vīrusa antivielas. Oficiāli vīruss, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19, tika konstatēts Ķīnā, Vuhaņā 2019. gada decembra izskaņā.

Žurnālā "Clinical Infectious Diseases" publicētajā pētījumā secināts, ka vīruss izplatījies ASV un, iespējams, citviet pasaulē jau krietni agrāk, pirms sabiedrība, ārsti un valstu valdības to aptvēra. Tas arī vedina domāt, ka vīrusa nodošana no viena cilvēka citam nesākās pēc 19. janvāra, bet krietni agrāk.

Turklāt vīruss bijis klātesošs ļoti dažādās ģeogrāfiskās lokācijās – tas konstatēts 39 Kalifornijas, Oregonas un Vašingtonas štatos jau asins paraugos, kuri nodoti no 2019. gada 13. decembra līdz 16. decembrim, un vēl sešos štatos vēl pirms vīrusa identificēšanas.

Vienlaikus plaša mēroga inficēšanās ASV sākusies tikai februāra beigās.

Pēdējās diennakts laikā ar jauno koronavīrusu inficējušies 181 560 cilvēki cilvēki (kopā – 63 777 845). No tā izraisītās slimības Covid-19 pēdējās diennakts laikā miruši 4228 cilvēki (kopā – 1,477,777 4).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!