Krievijas elektroenerģijas monopolista "Jedinaja energetičeskaja sistema Rossii" (JESR) vadītājs Anatolijs Čubaiss trešdien paziņoja, ka ievēlēšanas gadījumā nestrādās Krievijas parlamenta apakšpalātā, lai gan decembrī gaidāmajās vēlēšanās kandidēs uz Valsts domes deputāta vietu "Labējo spēku savienības" (LSS) sarakstā.
"Es negatavojos būt deputāts," žurnālistiem Maskavā sacīja piebilstot, ka piekritis piedalīties priekšvēlēšanu kampaņā, "lai uzlabotu LSS rezultātus, lai vairotu labējo rezultātus".

Savu nevēlēšanos strādāt domē Čubaiss pamatoja ar to, ka viņam jāpabeidz iesāktā Krievijas enerģētikas sistēmas reforma.

Čubaiss, kurš 90.gados bija viens no Krievijas uzņēmumu masveida privatizācijas galvenajiem plānotājiem, savā paziņojumā pagājušajā nedēļā norādīja, ka nesaskata nekādu interešu konfliktu savās uzņēmējdarbības un politiskajās aktivitātēs. "Saskaņā ar Krievijas likumiem man ir tiesības vienlaicīgi vadīt akciju sabiedrību un kandidēt vēlēšanās," uzsver Čubaiss, kurš arī apgalvo, ka uz JESR darbiniekiem netiks izdarīts nekāds spiediens, lai piespiestu viņus balsot par LSS. Čubaisam līdz ar LSS līderi Borisu Ņemcovu bija nozīmīga loma LSS dibināšanā pirms 1999.gada Valsts domes vēlēšanām. Taču LSS, ko pārsvarā atbalsta izglītoti gados jauni vēlētāji un profesionāļi, vēlēšanās var arī nepārvarēt piecu procentu balsu robežu, kas nepieciešama, lai iegūtu deputātu vietas Valsts domē. Šobrīd LSS Krievijas parlamenta apakšpalātā ir 31 deputāta vieta, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā LSS galvenajai sāncensei reformistu partijai "Jabloko", kam domē šobrīd ir 16 vietas, bet ir labas izredzes pārvarēt piecu procentu balsu robežu. LSS dažkārt saniknojusi Kremli, kritizējot ieilgušo karu Čečenijā un valdības mēģinājumus ierobežot preses brīvību. LSS arī saņēmusi finansiālu atbalstu no Krievijas bagātākā uzņēmēja naftas magnāta Mihaila Hodorkovska, pret kura vadīto koncernu JUKOS pēdējā laikā vērsušās Krievijas tiesībsargājošās institūcijas, sākot izmeklēt vairākus uzņēmuma darījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!