Foto: AP/Scanpix/LETA

Četri janvāra beigās korupcijas izmeklēšanas ietvaros arestētie Baltkrievijas cukurfabriku direktori ir atzinušies nodarītajā un lūdz neliegt viņiem brīvību, nedēļas nogalē Gomeļā atklāja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Prezidenta komentārs izskanējis darba vizītes laikā Gomeļā, 14. februārī tas pārraidīts vietējā televīzijas kanāla STV sižetā.

Uzstāšanās laikā autoritārais līderis norādīja, ka vienmēr ir bijis prasīgs pret uzņēmumu direktoriem un pieminēja tā saukto "cukura lietu".

"Nesen uzreiz visus četrus no cukurfabrikām. Lūk, sēž tagad un lūdzas: "Atlaidiet, iesim uz kolhozu kūtsmēslus krāmēt". Bet es saku: "Mēs ar dakšām vairs kūtsmēslus nekraujam, tāpēc sēdiet,"" skaidro Lukašenko.

Visi aizturētie ir atzinušies, kur un kā zaguši, ir gatavi visu atdot, lai tikai nebūtu jāsēž cietumā, apgalvo prezidents.

"Bet kas tevi iesēdināja cietumā? Tu pats sevi iesēdināji. Es visu laiku saku: neņem svešu. Neaiztiec! It sevišķi, ja esi vadītājs," Lukašenko pamāca.

Jau ziņots, ka janvāra beigās Baltkrievijā pazuda visu četru valsts cukurfabriku direktori.

Tikai pēc vairākām dienām, neminot konkrētus vārdus, Baltkrievijas ģenerālprokurors Aleksandrs Koņjuks saistībā ar "lietām, par kurām dzird visā republikā", atklāja, ka notiek izmeklēšana par krāpnieciskām shēmām.

Daudz plašāka informācija par to, kā darbojas šī shēma, tapa zināma pēc tam, kad par "cukura lietu" izteicās Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, uzsverot, ka pats personīgi devis rīkojumu aizturēt direktorus.

Krāpnieciskās shēmas būtība – par pazeminātām cenām pārdot saražoto cukuru speciāli izveidotam starpniekam Krievijā, bet pēc tam to laist tirgū par citu cenu. Iegūtā starpība nākusi atpakaļ kā kukuļi cukurfabriku direktoriem.

Vairāk par "cukura lietu" un ekspertu viedokļus par Baltkrievijā notiekošo korupcijas apkarošanu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!