Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā pusmēness komitejas pauž bažas, ka piektien Japānā notikšās 8,9 balles pēc Rihtera skalas spēcīgās zemestrīces izraisītie cunami viļņi var pilnīgi izpostīt vairākas lēzenas salas Klusajā okeānā, informē aģentūra "Reuters".

Jau šobrīd jūras līmeņa celšanās tikai par 60 cm padarītu lielāko daļu Kiribati un Tuvalu arhipelāha salu par neapdzīvojamām.

Klusā okeāna salu valstīs un teritorijās ir kopumā 10 miljoni iedzīvotāju, kuri apdzīvo tūkstošiem salu   okeānā.

Salas ir ļoti izolētas jaunattīstības valstis, kuras jau ir cietušas regulārās dabas katastrofās, tām ir ierobežota piekļuve infrastruktūrām un augsta dabas resursu atkarība.

80% mazo salu valstu iedzīvotāju dzīvo piekrastes apgabalos, un līdz ar to viņus jo īpaši ietekmē jūras līmeņa vai laikapstākļu izmaiņas.

Pamatīgi postījumi tiek prognozēti Havaju salu piekrastes rajonos.

Šobrīd cunami trauksme izsludināta Krievijā, Taivānā, Filipīnās, Inodnēzijā, Papua Jaungvinejā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Fidži, Meksikā, Gvatemalā, Salvadorā, Kostarikā, Nikaragvā, Hondurasā, Panamā, Čīlē, Ekvadorā Kolumbijā un Peru.

Kā ziņots piektdien Japānas ziemeļaustrumu piekrastē reģistrēti 8,9 balles stipri pazemes grūdieni. Honsjū salas Klusā okeāna piekrastes prefektūras skāruši līdz 10 metrus augsti cunami viļņi, kas nodarījuši lielus postījumus. Līdz dienas vidum bija ziņas par 29 bojāgājušajiem un vairākiem desmitiem bez vēsts pazudušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!