Foto: Publicitātes attēls

Divas nedēļas pēc tam, kad teroristu organizācija "Daesh" pēkšņā prettriecienā pārtrauca Krievijas un Irānas atbalstīto Sīrijas valdības spēku virzību uz džihādistu pašpasludināto kalifāta galvaspilsētu Raku, prettriecienu piedzīvojuši arī ASV atbalstītie kurdu vadītie spēki, sociālajos tīklos ziņo aktīvisti.

Piektdien, 1. jūlijā, "Daesh" uzsāka visaptverošu operāciju, lai pārtrauktu Sīrijas ziemeļrietumos esošās stratēģiski svarīgās pilsētas Menbižas ielenkumu. Kurdu vadītie apvienotie kurdu un arābu "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) pārgāja Eifratas upi un Menbižas ielenkšanu pabeidza pirms nepilna mēneša - 9. jūnijā. Kopš tā laika SDF turpinājuši no teroristiem atkarot aizvien jaunas teritorijas.

Tomēr nedēļas nogalē "Daesh" operācija šo SDF kampaņu pēkšņi pārtrauca, uz ziemeļiem no Menbižas ieņemot teritorijas gar Sažūras upi, bet uz dienvidiem no pilsētas iekarojot vairākus ciemus, kā arī stratēģiski svarīgo Saražas kalnu. Nav ziņas par kritušajiem SDF pusē, taču paši kurdu vadītie spēki apgalvo, ka nogalinājuši vismaz 81 džihādistu, kā arī iznīcinājuši tanku.

Kartē ar pelēku atzīmēta "Daesh" kontrolētā teritorija 5. jūlijā, ar sarkanām bultām - viņu prettrieciens aizvadītajā nedēļas nogalē, bet ar dzeltenu - kurdu vadīto spēku kontrolētā teritorija:

Arī Menbižas pilsētā ielenktie džihādisti centušies izlauzt ceļu līdz citām "Daesh" kontrolētajām teritorijām, taču tas viņiem nav izdevies. Vēl pirmdienas vakarā teroristi Menbižas ziemeļos uzspridzinājuši džihādista-pašnāvnieka vadītu ar sprāgstvielām piepildītu automašīnu, nogalinot vismaz 20 SDF kaujiniekus.

"Daesh" publicētajos attēlos redzams, ka uzbrukumā SDF teroristi izmanto gan tankus, gan citu smago tehniku:

Savukārt kādā video teroristi paši nofilmējuši, kā pavisam tuvu viņu pozīcijām sprāgst ASV vadītās starptautisko spēku koalīcijas lidmašīnu mestās bumbas:

Jau ziņots, ka 19. jūnijā džihādisti pārtrauca Sīrijas armijas straujo virzību uz Raku. Sākumā karavīri ar smago tehniku atkāpās līdz Rakas reģiona robežai, bet jau dažas dienas vēlāk tika atspiesti līdz pozīcijām aptuveni 100 kilometrus tālu no iepriekš ieņemtajiem punktiem Rakas apkārtnē.

Par zaudējumu apmēriem valsts avoti klusē, taču pēc pašu karavīru, kā arī teroristu publicētās informācijas sociālajos tīklos nojaušams, ka tie ir ievērojami. Miris liels skaits Sīrijas karavīru, faktiski iznīcinot Rakas operācijā iesaistīto vienību, bet vēl daudzi palikuši džihādistu ielenkumā. Tāpat nogalināti vismaz trīs Krievijas karavīri un sagrābta liela daļa operācijā izmantotās tehnikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!