Foto: AFP/Scanpix

Islāmistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki Mosulā uzspridzinājuši vēsturisko Nūri mošeju, no kuras pirms trim gadiem teroristu līderis Abu Bakrs al Bagdadi pasludināja kalifāta izveidošanu, atsaucoties uz Irākas armiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sprādzienā trešdien sagrauta aplenktās Mosulas vecpilsētas pašā centrā esošā mošeja un tās minarets. Irākas premjerministrs Haiders al Abadi paziņoja, ka mošejas uzspridzināšana ir oficiāls atzinums "Daesh" sakāvei.

No gaisa uzņemtos attēlos redzams, ka mošeja ir pilnībā nopostīta. Lai gan video kadri liecina, ka mošejas minarets, domājams, bijis īpaši nomīnēts sagraušanai, "Daesh" savos propagandas kanālos apgalvo, ka mošejas kompleksu iznīcinājusi ASV aviācija.

Irākas spēku karavīri trešdien, kad "Daesh" pastrādāja šo "vēsturiski noziegumu", atradušies jau 50 metru attālumā no mošejas. Amerikāņu spēku pārstāvji norāda, ka teroristi ir sagrāvuši "Mosulas un Irākas vislielāko dārgumu".

Nūri mošeja celta 12. gadsimtā, tās komplekss izvietots Tigras rietumu krastā. Mosulas galvenā sunnītu mošeja bija slavena ar savu šķībo minaretu, kas bija vienīgā kompleksa daļa, kas saglabājusies no pašiem svētnīcas pirmsākumiem.

Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula ir "Daesh" galvenais un pēdējais lielais bastions šajā valstī. Kauja par pilsētas atgūšanu ilgst jau deviņus mēnešus. Pilsēta ir pilnībā aplenkta un cīņas pašlaik norisinās blīvi apdzīvotajā un apbūvētajā vecpilsētā – pēdējā "Daesh" kontrolētajā salā.

"Daesh" kaujinieki te atrodas kopš 2014. gada vasaras, kad, izmantojot Sīrijas pilsoņu kara radīto nestabilitāti, ieņēma plašas Sīrijas un Irākas teritorijas.

Saskaņā ar ANO datiem Mosulā joprojām ir palikuši ap 100 tūkstošiem civiliedzīvotāju, kuriem trūkst pārtikas, medikamentu un dzeramā ūdens. Turklāt kaujinieki mierīgos iedzīvotājus izmanto par dzīvo vairogu.

Foto: Reuters/Scanpix

Par paša Bagdadi atrašanās vietu nekas skaidri nav zināms, bet jau vairākus mēnešus klīst runas, ka viņš no Irākas un ASV vadītās koalīcijas spēku uzbrukumiem pakļautās Mosulas ir aizbēdzis uz Sīriju.

Savukārt Krievija, kura, sarūkot "Daesh" izdzīvošanas izredzēm aktīvāk cenšas uzsvērt savu lomu cīņā pret radikāļiem Sīrijā, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Bagdadi, iespējams, nogalināts Krievijas aviācijas uzlidojumā maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!