Foto: Publicitātes attēls

Džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieku skaits Irākā un Sīrijā ir samazinājies no 31 000 līdz 25 000, teikts Baltā nama ceturtdien publiskotā izlūkošanas ziņojumā.

ASV amatpersonas džihādistu skaita samazinājumu skaidroja ar to kaujas laukā ciestajiem zaudējumiem un dezertēšanu, piebilstot, ka ziņojumā esošā informācija apliecina ASV vadītās koalīcijas panākumus.

Jaunā izlūkinformācija "nozīmē, ka viņi joprojām ir būtisks drauds, bet iespējamais skaits ir samazinājies", sacīja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests. ""Daesh" ir cietusi nozīmīgus dzīvā spēka zaudējumus," viņš uzsvēra.

Ērnests paziņoja, ka ASV koalīcijas partneru sauszemes operācijas ir devušas rezultātus cīņā pret džihādistiem.

ASV atbalstītie Irākas drošības spēki, cilšu zemessardzes un mērenās opozīcijas grupas Sīrijā ir devušas ieguldījumu "Islāma valsts" novājināšanā, uzsvēra Baltā nama preses sekretārs, piebilstot, ka ASV vadītā koalīcija pret džihādistiem ir veikusi 10 000 gaisa triecienu.

Viņš arī paziņoja, ka rezultātus ir devuši starptautiskie centieni mazināt ārvalstu kaujinieku pieplūdumu reģionā.

""Daesh" ir lielākas grūtības nekā pirms tam savu rindu atjaunošanā, un mēs vienmēr esam apzinājušies nepieciešamību starptautiskajai sabiedrībai sadarboties, lai apturētu ārvalstu kaujinieku pieplūdumu reģionā," uzsvēra Ērnests.

Jaunākajā ziņojumā norādīts, ka "Daesh" Irākā un Sīrijā ir 19 000 līdz 25 000 kaujinieku. 2014.gadā tika lēsts, ka grupējumam ir 20 000 līdz 31 000 kaujinieku.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Emīlija Horna paziņoja, ka džihādistu skaita samazinājumu ir noteikuši "kaujas lauka nāves gadījumi, dezertēšana, iekšējās sodīšanas, vervēšanas deficīts un ārvalstu kaujinieku grūtības nokļūt Sīrijā".

Daļa džihādistu no Ziemeļāfrikas, kuri citkārt būtu ceļojuši uz Sīriju, ir paklausījuši grupējuma vadības aicinājumam doties uz Lībiju. Ziņojumā nav uzskaitīti "Daesh" atzari Dienvidāzijā, citviet Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Atšķiras ASV sniegtā informācijas par "Daesh" kaujinieku skaitu Lībijā. Aizsardzības ministrijas amatpersonas ir teikušas, ka džihādistu skaits tur ir apmēram 3000, bet citas amatpersonas uzskata, ka to varētu būt 5000 līdz 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!