Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Džihādistu grupējums "Daesh" ceturtdien laidis klajā līdera Abu Bakra al Bagdadi audioierakstu, un tā ir pirmā reize teju gada laikā, kad šādi tiek pausts Bagdadi vēstījums.

Kad tapis 46 minūtes garais ieraksts, kuru izplatījis ar "Daesh" saistītais medijs "Al Furqan", nav zināms.

Ierakstā Bagdadi piemin Ziemeļkorejas draudus Japānai un ASV.

Ieraksts, kura lielākā daļa veltīta reliģiskiem tekstiem, atklātībā nonācis laikā, kad aktīvi tiek pausti minējumi par Bagdadi likteni. Viņa iepriekšējais vēstījums tika izplatīts 2016.gada novembrī - divas nedēļas pēc tam, kad bija sākusies kauja par Mosulu.

Tajā viņš savus sekotājus aicināja cīnīties ar neticīgajiem un gādāt, lai viņu "asinis plūst kā upes".

Amatpersonas iepriekš izteikušās, ka paies vairāki gadi, līdz Bagdadi tiks notverts vai nogalināts, ņemot vērā, ka viņš, domājams, ir paslēpies reti apdzīvotajās, tuksnešainajās teritorijās starp Mosulu un Raku, kur dronu parādīšanos ir viegli pamanīt.

Krievijas Aizsardzības ministrija šogad pieļāva, ka Bagdadi, iespējams, nogalināts, kad tās kara aviācija veica uzlidojumu "Daesh" vecāko komandieru sapulcei Rakas nomalē.

Vašingtona gan norādīja, ka nevar Bagdadi nāvi apstiprināt, arī Rietumu un Irākas amatpersonas šajā sakarībā pauda skepsi.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!