Foto: AFP/Scanpix

Teroristu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") Lībijā ir aptuveni 5000 kaujinieku, kas spējīgi veikt uzbrukumus kaimiņvalstīs, trešdien Itālijas parlamentā paziņojis ārlietu ministrs Paolo Džentiloni.

"Viņi sevišķi koncentrējušies apgabalā ap Sirtu, bet no turienes viņi ir spējīgi veikt bīstamus iebrukumus" kaimiņvalstīs, norādīja Džentiloni.

Varasiestādes Tunisijā ir apsūdzējušas "Daesh" pirmdien notikušajā uzbrukumā armijas kazarmām, policijai un nacionālās gvardes posteņiem pie Bin Kirdānas.

Tunisijas drošības spēki paziņojuši, ka kopš uzbrukuma nogalinājuši 43 džihādistus.

Itālija pagājušajā nedēļā nosūtīja uz Lībiju 50 īpašo spēku karavīru, lai tie pievienotos ASV, Lielbritānijas un Francijas aģentiem izlūkošanas operācijās.

Roma arī nesen atļāva ASV veikt gaisa uzlidojumus Sīrijā no gaisa bāzes Sicīlijā.

Džentiloni parlamentā paziņoja, ka Itālija varētu vadīt arī miera uzturēšanas spēkus Lībijā, ja tur tiktu izveidota nacionālā vienotības valdība, kas šādu palīdzību lūgtu, bet vairāk Itālija negrasās iesaistīties.

"Valdība netiks ievilkta bezjēdzīgā piedzīvojumā, kas būtu potenciāli bīstams mūsu nacionālajai drošībai," paziņoja ministrs.

"Militāra intervence nav risinājums," viņš piebilda, norādot, ka Lībija ir sešas reizes lielāka par Itāliju un tai ir 200 000 bruņotu vīru armijā un kaujinieku grupējumos.

Kopš 2011.gada oktobra, kad Lībijā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muamars Kadafi, valstī valda haoss un trūkst efektīvas valdības.

"Daesh" ir izdevies izmantot šo situāciju un nostiprināt savu klātbūtni Lībijā, palielinot tur savu atbalstītāju tīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!