Foto: Reuters/Scanpix

Līdz šim nenotvertais "Daesh" līderis Abu Bakrs al Bagdadi atrodas ielenktajā Abū Kamalā, ar Sīrijas valdību saistīto mediju rakstīto pārstāsta Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba".

Tikmēr Sīrijas opozīcijas pārstāvji uzskata, ka valdības spēku pārstāvji ar šo paziņojumu cenšas attaisnot savus zaudējumus pēc tam, kad tiem izdevās ieiet atsevišķos pilsētas rajonos, bet vēlāk tie tika padzīti.

Par spīti Sīrijas armijas paziņojumiem, ka tuvu Irākas robežai esošā pilsēta pilnībā ieņemta jau pagājušo ceturtdien, tas Irānas vadītajiem grupējumiem joprojām nav izdevies. Par al Bagdadi atrašanos pilsētā esot uzzinājuši Sīrijas valdības pusē karojošie Irānas sponsorētā Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujinieki, kurus cīņās atbalsta Krievijas gaisa spēki.

ASV pārstāvji medijiem norādījuši, ka viņiem neesot jebkāda faktos balstīta informācija par ietekmīgā džihādistu grupējuma vadītāja atrašanās vietu. Ziņas par viņa nāvi būtu kārtējais trieciens islāmistiem, kuri līdz šim Irākā un Sīrijā zaudējuši 90% zemju, kuras tie ieņēma un kontrolēja pēc tam, kad 2014. gadā al Bagdadi Mosulā, Irākā, pasludināja kalifāta "Islāma valsts" dibināšanu ar Sīrijas pilsētu Raku kā tās galvaspilsētu.

Tikai pagājušajā nedēļā izskanēja ziņas, ka "Daesh" līderis pametis Ravas pilsētu Irākā, irākiešiem izvēršot operācijas pēdējā džihādistu kontrolē palikušajā Irākas daļā Anbāras reģionā.

Pēdējo oficiālo paziņojumu audio formātā islāmistu vadītājs izplatīja septembrī, īpaši aicinot vērsties pret "neticīgo mediju centriem". Jūnijā Krievijas amatpersonas ziņoja, ka "ir liela iespējamība", ka al Bagdadi nogalināts Krievijas uzlidojumos pie Rakas, taču "Daesh" dibinātāja runā apzināti tika ietverti fakti, kas varēja būt zināmi tikai septembrī.

Kurdu pretterorisma amatpersona Lūrs Talabani augustā savukārt norādīja, ka, viņaprāt, al Bagdadi ir nogājis pagrīdē un slēpjas. "Neaizmirstiet, ka viņa saknes nāk no "Al-Qaeda" Irākas atzara. Viņš slēpās no drošības dienestiem, viņš zina, ko dara."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!