Foto: Publicitātes attēli
Džihādistu grupējums "Daesh" saskaras ar finansiālām problēmām un cilvēkresursu trūkumu, paziņojis ASV vadītās koalīcijas komandiera vietnieks.

Ģenerālmajors Pīters Gerstens pavēstīja reportieriem, ka uzbrukumi "Daesh" finansēm un personālam ir samazinājuši džihādistiem pievienojušos ārvalstu kaujinieku skaitu no 1500-2000 mēnesī pirms gada līdz 200 mēnesī šobrīd.

"Mēs redzam dezertēšanas pieaugumu šo kaujinieku vidū. Mēs redzam morāles krišanos. Mēs redzam viņu nespēju samaksāt. Mēs novērojam viņu centienus pamest "Daesh"," viņš norādīja.

Kopš oktobra ASV vadītā koalīcija veikusi triecienus džihādistu naftas infrastruktūrai un skaidrās naudas glabātavām, tādā veidā cenšoties graut "Daesh" finansiālās iespējas.

Gerstens atklāja, ka ir iznīcināti no 300 miljoniem dolāru (265 miljoniem eiro) līdz 800 miljoniem dolāru (708 miljoniem eiro).

Viņa izteikumus apliecina arī nesen iegūti "Daesh" iekšējie dokumenti, kuros kaujinieki aicināti mazināt elektroenerģijas izmantošanu un neizmantot dienesta auto personīgajām vajadzībām. Savukārt kaujiniekiem ir novērojams zems morāles līmenis, un viņi dažos gadījumos meklē ārstu palīdzību, lai varētu atbrīvoties no dienēšanas karadarbības zonās.

Dokumentos arī atklāta kaujinieku apmaksas sistēma. Parasts kaujinieks saņem "50 dolārus (44 eiro) mēnesī, papildu 50 dolārus par katru sievu, 35 dolārus (31 eiro) par katru bērnu, 50 dolārus par katru seksa vergu, 35 dolārus par katru seksa verga bērnu, 50 dolārus par katru no atkarīgiem vecākiem un 35 dolārus par ikvienu citu atkarīgo personu", norādīts dokumentā.

Iepriekš iegūti dokumenti parādījuši, ka "Daesh" de facto galvaspilsētā Rakā Sīrijas ziemeļos dislocētajiem kaujiniekiem vajadzēja samierināties ar atalgojuma samazināšanu par 50 %.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Atsaucoties uz amatpersonu datiem, ASV mediji februārī ziņoja, ka "Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!