Foto: Reuters/Scanpix

Teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki, bēgot no Menbižas, Sīrijas Alepo provincē, sagrābuši gūstā aptuveni 2000 civilo iedzīvotāju, kurus izmanto kā dzīvo vairogu, piektdien paziņojusi ASV atbalstītā kurdu un arābu alianse un novērotāji.

"Mēs nešāvām uz viņiem ["Daesh" kaujiniekiem], jo viņi, bēgot uz Džerābulusu, paņēma sev līdzi civiliedzīvotājus," paziņoja Kurdu Menbižas militārās padomes preses pārstāvis.

Pēc divus mēnešus ilgušajām kaujām kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD), kas ir ASV atbalstīta kurdu–arābu alianse Sīrijas ziemeļos, piektdien paziņoja, ka Menbiža ir atbrīvota no džihādistiem.

"Daesh" Menbižu ieņēma 2014. gadā.

QSD jau pagājušajā nedēļā padzina lielāko daļu "Daesh" kaujinieku no Menbižas, bet daļa noturējās un izrādīja sīvu pretestību. Tomēr piektdien viņi pameta pilsētu, aizvedot sevi līdzi gūstekņus. Islāmisti dodas uz Džerābulusu, kas atrodas pie Turcijas robežas.

Arī Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņoja, ka "Daesh" nolaupījusi aptuveni 2000 cilvēkus.

SOHR ziņoja, ka islāmisti nolaupījuši pilsētas iedzīvotāju automašīnas, piespieduši cilvēkus sakāpt tajās, un tad aizveduši tos uz Džerābulusu.

"Daesh" kaujinieki arī agrāk veikuši masveida cilvēku nolaupīšanas.

Janvārī islāmisti, iekarojot teritorijas Deir ez Zoras provincē Sīrijas austrumos, nolaupīja vairāk nekā 400 civilos iedzīvotājus, tostarp sievietes un bērnus. Vēlāk islāmisti aptuveni 270 no gūstekņiem atbrīvoja.

Cik daudz "Daesh" kaujinieku aizbēguši no Menbižas, nav zināms.

Kurdu Menbižas militārās padomes preses pārstāvis ziņoja, ka QSD izdevies izglābt 2500 cilvēkus, kurus islāmisti Menbižā turējuši gūstā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" un "Al Nusra".

SOHR apkopotā informācija liecina, ka kaujā par Menbižu dzīvību zaudējuši vismaz 437 civilie iedzīvotāji, tostarp 105 bērni. Nogalināti 299 QSD kaujinieki un 1019 džihādisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!