Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") 2015.gadā zaudējis apmēram 14% tā kontrolētās teritorijas, savukārt Sīrijas kurdi ir gandrīz trīskāršojuši viņu kontrolēto teritoriju, teikts ASV bāzētās domnīcas "HIS Jane's" ziņojumā.

Šāda notikumu attīstība ir trieciens šim grupējumam, kura mērķis ir teritoriju ieņemšana un paturēšana sava tā sauktā "kalifāta" paplašināšanai.

Starp "Daesh" zaudējumiem ir stratēģiski svarīgā Talabjadas pilsēta Sīrijā pie Turcijas robežas, Irākas ziemeļu pilsēta Tikrīta un naftas pārstrādes rūpnīca Irākas Baidži pilsētā. Starp citiem lieliem zaudējumiem ir automaģistrāles posms starp "Daesh" Sīrijas bastionu Rakas pilsētu un Irākas ziemeļu pilsētu Mosulu, jo tā zaudēšana sarežģī šī grupējuma apgādi.

Grupējuma kontrolētā teritorija ir sarukusi no 128 tūkstošiem kvadrātkilometru gada sākumā līdz 78 tūkstošiem kvadrātkilometru 14.decembrī.

"Daesh" šogad ir ieņēmusi arī jaunas nozīmīgas teritorijas, tostarp Sīrijas vēsturisko Palmīras pilsētu un Irākas lielākās provinces Anbaras galvaspilsētas Ramādi centru.

IHS atzina, ka šīs uzvaras gūtas uz ziemeļu teritoriju rēķina, kuras grupējums zaudējis galvenokārt kaujās pret kurdiem. Sīrijas kurdu kontrolēto zemju platība šogad pieaugusi par 186%.

Irākas valdība gada gaitā atguvusi no "Daesh" apmēram 6% savas teritorijas, bet Irākas kurdi atguvuši 2% savu zemju.

Kurdu operācijās liela nozīme ir ASV vadītās koalīcijas gaida atbalstam.

Lielākais teritoriju zaudētājs Sīrijas bruņotajā konfliktā šogad bija Sīrijas valdība, kuras kontrolētā teritorija sarukusi par 16% līdz apmēram 30 tūkstošiem kvadrātkilometru. Sīrijas kopējā platība ir aptuveni 185 tūkstoši kvadrātkilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!