Foto: Reuters/Scanpix
Vairumam džihādistu grupējuma "Daesh" spridzekļu ir sastāvdaļas, kuras ir pieejamas tirdzniecībā, un dažas no tām atsūtītas pat no ASV un Japānas, liecina Londonā bāzētas ieroču pētījumu grupas publicēts ziņojums.

Grupa "Conflict Armament Research" savā ziņojumā vēsta, ka lielākā daļa šo komponentu, tādi kā ķimikālijas un detonatori, ir saņemti no kompānijām Turcijā un Irākā, kuras var nezināt, ka šo preču pircēji ir ekstrēmisti.

Daudzas sastāvdaļas ir izmantojamas civiliem mērķiem, piemēram, kalnrūpniecībā, tādēļ tās ir relatīvi viegli iegādāties.

Tuvo Austrumu nemiernieku izraudzīts ierocis jau ilgu laiku ir ceļu malās novietotas bumbas. "Daesh" kaujās ar konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem daudz izmanto ar sprāgstvielām piekrautas bruņumašīnas, kuras var izturēt apšaudi un sasniegt mērķus.

Pētnieki ziņojumā izsekoja izcelsmi vairāk nekā 700 komponentiem, kas atrasti "Daesh" spridzekļu fabrikās un nesprāgušās bumbās. Visas sastāvdaļas, kuras izdevās pilnībā dokumentēt, bija legāli iegūtas.

Visvairāk izmantotā sprāgstviela bija izgatavota no amonija nitrāta, kas ir bieži sastopams minerālmēslojums. Mobilais tālrunis, kuru grupējums parasti izraudzījās tālvadības detonācijai, bija "Nokia 105".

Vairums komponentu bija saņemti no firmām Turcijā un Irākā, droši vien tāpēc, ka tās ģeogrāfiski bija tuvu "Daesh" proklamētajam kalifātam Irākā un Sīrijā. Piegādes tomēr bija veiktas no pavisam 20 valstīm, un dažas sastāvdaļas bija ražotas pat tik tālu kā ASV, Brazīlijā, Japānā un Ķīnā.

"Satriecošākais šī ziņojuma atradums ir tas, ka "Daesh" lielā mērā ir pašpietiekama savās darbības jomās ieroču un citu stratēģisku preču iegādes ziņā. Viņi spēj piekļūt daudziem komerciāli pieejamiem produktiem reģionā," atzina "Conflict Armament Research" izpilddirektors Džeimss Bevans.

Pētījumā netika noskaidrots, vai vietējie izplatītāji zinājuši, kur viņu izplatītās preces nonāk. Pilnīga dokumentēšana nebija iespējama, jo daži ražotāji un izplatītāji neatbildēja uz lūgumiem sniegt informāciju.

"Daesh" ir arī ievērojams daudzums militāru ieroču un aprīkojuma, ko grupējums ieguvis no ieņemtām armijas bāzēm Sīrijā un Irākā, tostarp ložmetēji, mīnmetēji un ASV ražotas bruņumašīnas "Humvee". Grupējums arī pērk ieročus un munīciju melnajā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!