Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") otrdien uzņēmies atbildību par pirmdienas vakarā notikušo uzbrukumu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam.

Uzbrucējs bijs ""Daesh" kareivis", kurš atsaucies grupējuma aicinājumam uzbrukt koalīcijas valstu pilsoņiem, kas cīnās pret organizāciju, teikts džihādistu propagandas atzara "Amaq" izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, pirmdien Ziemassvētku tirdziņa apmeklētāju pūlī pie Berlīnes Ķeizara Vilhelma baznīcas ietriecās kravas automašīna, nogalinot vismaz 12 cilvēkus, kamēr 48 cilvēki guva ievainojumus.

Policija pieļauj, ka bijuši vairāki uzbrucēji. Uz to netieši norāda arī Polijas furgona bojā gājušā šofera Lukaša Urbana brālēns Ariels Zuravskis, kurš bija pārvadāšanas firmas īpašnieks. "Viens cilvēks ar viņu netiktu galā. Bildēs bija redzams, ka viņa seja pamatīgi sadauzīta. Viņš esot arī sadurts. Policija saka, ka bijušas arī šautas brūces."

BBC norāda, ka īstā uzbrucēja personības noskaidrošana ir politiski svarīga Vācijas kanclerei Angelei Merkelei. Ja pierādīsies, ka uzbrucējs ir bēglis, kuram dots patvērums Vācijā, tad Merkeles krēsls varētu tikt apdraudēts. Merkeles nostāja, atverot Vācijas durvis tūkstošiem bēgļu no kara postītām valstīm, sevišķi neapmierina labējās partijas, kas nākamgad paredzētajās vēlēšanās varētu tādējādi iekarot neapmierināto vāciešu balsis.

Pirmdienas vakara incidents noticis Ziemassvētku tirdziņā Rietumberlīnes centrā pie Ķeizara Vilhelma memoriālās baznīcas – Otrajā pasaules karā sabombardētas celtnes, kas kalpo kā miera simbols. Tur ik gadu notiek viens no apmeklētākajiem tirdziņiem.

Patlaban esošā informācija par notikušo liecina, ka ar tērauda sijām piekrautā Polijas uzņēmumam piederošā automašīna nolaupīta pirmdienas pēcpusdienā ap plkst. 16, bet uzbrukums noticis četras stundas vēlāk - ap plkst. 20. Uzbrukumā bojā gāja 12 cilvēki, bet ievainoti 48.

Iepriekš tika ziņots, ka pēc notikušā, iespējamais kravas automašīnas vadītājs aizturēts, kad viņš no notikuma vietas bēdzis kājām Tīrgartenas parka virzienā. Bēglim aptuveni divus kilometrus sekojis kāds aculiecinieks, kurš par viņa atrašanās vietu ziņoja policijai. Likumsargi norādīto vīrieti aizturēja pie Uzvaras kolonnas.

Aizturētais identificēts kā Pakistānas pilsonis Naveda B, kurš ieradās Bavārijā, Vācijā, 2015. gada pēdējā dienā - 31. decembrī, bet vēlāk izmitināts Berlīnes Tempelhofas lidostas angārā, kas pielāgots patvērumu meklētāju izmitināšanai, ziņo portāls "Welt". Pakistānas pilsonis bija nonācis policijas redzeslokā ar dažādiem sīkiem pārkāpumiem, bet viņam nav bijusi saistība ar kādu militāro grupējumu.

Otrdienas vakarā aizturētais Pakistānas pilsonis atbrīvots, jo policijai nav bijuši pietiekami daudz pierādījumu, kas liecinātu par viņa saistību ar notikušo. Līdz ar to zināms, ka īstais uzbrucējs un viņa līdzzinātāji joprojām ir brīvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!