Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") turpina zaudēt kontroli pār teritorijām Irākā un Sīrijā un ir zaudējis gandrīz pusi savulaik Irākā ieņemtās teritorijas, pirmdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas (Pentagona) preses sekretārs Pīters Kuks.

Pentagons iepriekš bija aplēsis, ka "Daesh" kaujinieki zaudējuši apmēram 40% ieņemtās teritorijas Irākā un apmēram 10% ieņemtās teritorijas Sīrijā. Pēdējās nedēļās šie skaitļi kļuvuši lielāki.

Kuks sacīja, ka pašlaik ir atgūti apmēram 45% teritorijas, kuru "Daesh" bija ieņēmis Irākā, bet Sīrijā ir atgūti 16 līdz 20% no "Daesh" ieņemtās teritorijas.

"Daesh" džihādisti 2014. gada sākumā ieņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, sastopot mazu pretestību no Irākas drošības spēku puses un izmantojot haosu pilsoņkara plosītajā Sīrijā.

Kopš 2014. gada augusta ASV vadīta starptautiska koalīcija cīnās pret šo grupējumu, veicot gaisa triecienus, kā arī apmācot un apgādājot savus vietējos partnerus cīņā pret "Daesh".

"Daesh" kaujinieki Irākā ir zaudējuši kontroli pār Ramadi un Hītas pilsētām, bet to kontrolē vēl atrodas tādas svarīgas pilsētas kā Mosula un Fallūdža.

Sīrijā šis grupējums turpina kontrolēt Rakas pilsētu, kas ir "Daesh" pasludinātā kalifāta galvaspilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!