Teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki iebarikādējušies uz Eifratas upes esošajā Tabkas dambī, zinot, ka ASV vadītā koalīcija atturēsies no tā bombardēšanas, ziņo "The Times of Israel".

Papildus nodrošinājumam vairākas augstākās "Daesh" amatpersonas, kuras patvērušās dambī, tajā tur arī civiliedzīvotājus, kā arī vismaz dažus īpaši nozīmīgus ķīlniekus.

Tabkas dambis ir lielākais dambis Sīrijā un atrodas tikai 40 kilometrus no grupējuma pašpasludinātās galvspilsētas Rakas. Gadījumā, ja dambis tiktu iznīcināts, tā aizturētie Asada ezera ūdeņi appludinātu un sagrautu gan Raku, gan lielu daļu citu apdzīvoto vietu upes krastos Sīrijā un Irākā.

Dambis ir 60 metrus augsts un 4,5 kilometrus garš. Tā sagraušana Sīrijai nozīmētu ekoloģisku katastrofu, atsaucoties uz Virdžīnijas Tehniskās universitātes pētnieku, raksta "Wall Street Journal".

Ņemot vērā dambja nozīmi, tajā tiek turēti vairāki "ļoti svarīgi ieslodzītie", kurus atpestīt vēlas ASV un citas iesaistītās valstis, atklājusi pret "Daesh" vērsta aktīvistu grupa "Sound and Picture".

Pērnā gada decembrī "Daesh" kurdu kaujiniekiem zaudēja daudz mazāko, bet stratēģiski nozīmīgo Tišrēnas dambi Eifratas upes augštecē, bet tikai desmit dienas 2014. gada augustā "Daesh" savā kontrolē ieguva Irākā esošo Mosulas dambi, kuru drīz atguva Kurdistānas pešmergas kaujinieki.

"Daesh" joprojām kontrolē plašas teritorijas abos Eifratas upes krastos, tostarp galvenos ceļus no Turcijas un Sīrijas robežpilsētas Džerābulusas uz Raku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!