Foto: Reuters/Scanpix
Par Tibetas trimdas valdības premjerministru kļuvis starptautisko tiesību eksperts Lobsangs Sangajs, kurš pārņems politiskos pienākumus no tibetiešu garīgā līdera dalailamas, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

43 gadus vecais Sangajs  beidzis Hārvarda universitāti ASV. Viņš  pārspēja abus pārējos kandidātus un ieguva 55 procentus balsu. Vēlēšanas notika Indijas ziemeļu pilsētā Dharamsalā, kur atrodas Tibetas trimdas valdības rezidence.

Dalailams pārstāvis ASV Tenzins Tethongs saņēma 38 % balsu, bet trimdas valdības sekretārs Taši Vangdi - 7 % balsu

Premjera vēlēšanās balsstiesības bija vairāk nekā 83 000  trimdas tibetiešu Indijā un citās valstīs. No viņiem nobalsoja vairāk nekā 49 000

Sangajs ir dzimis Indijas ziemeļaustrumu pilsētā Dardžīlingā un nekad nav bijis Tibetā.  Intervijā BBC viņš atzinis, ka pilnībā atbalsta dalailamas viedokli par "vidusceļu", kas nozīmē centienus panākt Tibetas nozīmīgu autonomiju, nevis neatkarību no Ķīnas.

Kā ziņots, dalailama martā paziņoja, ka atkāpsies no tibetiešu trimdas kustības politiskā vadītāja amata un nodos savas politiskās pilnvaras jaunievēlētam premjerministram. 75 gadus vecais dalailama saglabās  svarīgo garīgā līdera amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!