Pekina īsteno pret tibetiešiem vērstu kultūras genocīdu, bet Tibetas galvaspilsēta Lasa modernizācijas vārdā ir pārvērsta par ķīniešu pilsētu, otrdien vācu žurnāla "Cicero" interneta versijā publicētā intervijā norāda trimdā dzīvojošais tibetiešu garīgais līderis Dalailama.
Tibeta kļūst arvien ķīniskāka - ķīniešu identitāte gūst virsroku par tibetisko, bet daudzi tibetiešu bērni nerunā savā dzimtajā, bet gan ķīniešu valodā, žurnālam norādīja Dalailama.

"Vai nu Ķīnas varasiestādes to atzīst, vai nē - šobrīd [Tibetā] pieņemas spēkā īpašs kultūras genocīds, lai arī Tibeta [Ķīnas] Tautas republikā patlaban ir modē," sacīja budistu līderis.

"Tibetas kultūras mantojums ir nopietni apdraudēts," bet zemnieki modernizācijas vārdā tiek sadzīti paraugciematos, skaidroja Dalailama, kurš intervijā atkārtoti pauda aicinājumu piešķirt Tibetai īstu autonomiju.

Tibetiešu garīgais līderis pauda nožēlu, ka viņa tikšanās ar kancleri Angelu Merkeli radījusi spriedzi Pekinas un Berlīnes attiecībās. Politiķi, kas iepriekš labprāt ar Dalailamu tikušies, stājoties pie oficiālu valdības amatu pildīšanas, ar tibetiešu līderi bieži vien tikties pārtrauc, lai neizvainotu Pekinu. Intervijā Dalailama šo likumsakarību dēvē par "interesantu fenomenu".

Kaut gan tibetiešu līderis kopš 1959.gada dzīvo trimdā, par situāciju dzimtenē viņam stāsta bēgļi, kas ierodas no Tibetas Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!