Piecdesmitajā gadadienā kopš neveiksmīgās Tibetas iedzīvotāju sacelšanās pret Ķīnu, Dalailama atkārtojis aicinājumu piešķirt Tibetai likumīgu autonomiju, otrdien vēsta BBC.
Dalailama uzsvēris, ka neatkarības iegūšana no Ķīnas nav risinājums, lai gan tai pašā laikā kritizējis Pekinu par baiļu atmosfēras radīšanu Tibetā. "Pat šodien Tibetas iedzīvotāji dzīvo pastāvīgās bailēs un Ķīnas varas iestādes aizvien izturas pret viņiem ar aizdomām," teicis Tibetas budistu garīgais līderis, atkārtojot savas iepriekš izteiktās apsūdzības Ķīnai par simtiem tūkstošu tibetiešu nogalināšanu un svētvietu sagraušanu, kā arī norādot, ka tibetiešu reliģija, kultūra, valoda un identitāte ir uz iznīcības sliekšņa.

"Mēs, tibetieši vēlamies likumīgu un patiesu autonomiju, vienošanos, kas ļautu tibetiešiem dzīvot Ķīnas Tautas Republikas ietvaros. (...) Es nešaubos, ka taisnība uzvarēs," teicis Dalailama, atzīmējot, ka abām konfliktējošajām pusēm ir jāsadarbojas abpusējam izdevīga rezultāta sasniegšanai. "Tibetas iedzīvotāju vēlmju piepildīšana ļaus Ķīnai sasniegt stabilitāti un vienotību," paudis Dalailama, kura aicinājums pēc autonomijas Tibetai gan pagaidām nav guvis atsaucību Ķīnas valdībā, kas to uzskata par mēģinājumu iegūt faktisku neatkarību.

Dalailama pieminēja visus tos, kas gājuši bojā kopš 1959. gada neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās Lhasā, pēc kuras Dalailama devās trimdā uz Indiju. Sacelšanās gadadienai tuvojoties, tibetiešu apdzīvotajos apgabalos ir pastiprināti drošības pasākumi, palielināta policijas un karaspēka daļu klātbūtne. Tāpat aktīvistu grupas ziņo par atsevišķiem nemieru uzliesmojumiem Tibetai kaimiņos esošajos apgabalos. Tā kā Ķīna ir ieviesusi pastiprinātu drošības režīmu Tibetā un apkārtējos rajonos un nenodrošina ārzemju žurnālistiem neierobežotu piekļuvi minētajiem apgabaliem, šos ziņojumus pārbaudīt ir ārkārtīgi grūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!