Foto: EPA/LETA
Dalailama nākamgad gatavojas atteikties no Tibetas trimdas valdības vadītāja amata, lai samazinātu savu darba slodzi un ceremoniālo lomu, otrdien paziņoja viņa pārstāvis.

Tibetiešu trimdas kustība, kas bāzējas Daramsalas pilsētā Indijas ziemeļos kopš 1960.gada, pirmo reizi tieši ievēlēja savu politisko līderi 2001.gadā.

"Kopš tā laika Viņa Svētība vienmēr teicis, ka atrodoties puspensionētā stāvoklī," norādīja viņa pārstāvis Tenzins Taklha. "Pēdējos mēnešos Viņa Svētība apsver iespēju vērsties Tibetas trimdas parlamentā, lai apspriestu viņa iespējamo aiziešanu pensijā."

Taklha uzsvēra, ka viņa "pensionēšanās" attieksies uz viņa kā valdības vadītāja ceremoniālajiem pienākumiem, piemēram, lēmumu parakstīšanu, nevis kā uz tibetiešu garīgo līderi un nominālo vadītāju.

"Tas nenozīmē, ka viņš aizies no politiskās cīņas vadīšanas. Viņš ir Dalailama un vienmēr vadīs tibetiešu tautu," teica Takhla.

75 gadus vecais Nobela Miera prēmijas laureāts visā pasaulē pārstāv tibetiešu cīņu pret Ķīnas kundzību Tibetā, kā arī iestājas par cilvēktiesību ievērošanu, dialogu starp reliģijām un budistu vērtībām.

Gan Tibetā, gan ārpus tās pastāv bažas, ka viņa nāve dotu triecienu tibetiešu kustības saliedētībai, kuras mērķis ir panākt šī budistu reģiona neatkarību vai vismaz autonomiju Ķīnas sastāvā.

Takhla teica, ka Dalailama izvirzīs savas pensionēšanās jautājumu nākamajā parlamenta sesijā martā un tad turpmāko sešu mēnešu laikā pakāpeniski atkāpsies no saviem pienākumiem.

"Tas būs atkarīgs no sarunām ar parlamentu un deputātu viedokļu uzklausīšanas. Nekas nav noteikts, taču viņš apsver šos jautājumus," teica Takhla.

Viņš tomēr uzsvēra, ka "viņš nevar atteikties būt Dalailama. Viņš tas būs vienmēr".

Viņš ir tibetiešu garīgais līderis, un uzskata, ka viņā pāriemiesojies 1391.gadā dzimušais pirmais Dalailama. Viņš tika paņemts no kādas zemnieku ģimenes divu gadu vecumā un gatavots šai lomai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!