Tibetas budistu garīgais līderis dalailama paudis gatavību atkāpties no amata, ja "situācija [Tibetā] kļūs nekontrolējama", norādot, ka ietekmēt protesta kustību nav viņa spēkos, otrdien vēsta BBC.
Ķīnas valdības vadītājs Veņs Dzjabao apsūdzējis "dalailamas kliķi" neseno nemieru iedvesmošanā. Veņs atzina spēka pielietošanu protestu apspiešanā par pamatotu, norādot, ka protestētāji nodarbojās ar laupīšanu, dedzināšanu un vardarbību. Pats dalailama šīs apsūdzības noliedz, uzsverot, ka viņš aizvien aicina risināt konfliktu mierīgā ceļā un vēlas tikai plašāku kultūras autonomiju, nevis Tibetas neatkarību.

Pēc valdības ultimātā tibetiešu protestētājiem noteiktā padošanās termiņa, kas pienāca naktī uz otrdienu, situācija Lhasā ir saspringta, taču salīdzinoši mierīga. Ielās patrulē liels skaits policistu, taču nav ziņu par plāniem iesaistīt karaspēku.

Ir ziņas par varas iestāžu veiktām kratīšanām un redzamāko protestantu arestiem pirmdien. Tāpat, pēc neapstiprinātām ziņām, karaspēka daļas ielenc pilsētas un Tibetā tiek ievestas karaspēka daļas no citām Ķīnas provincēm.

Jau ziņots, ka nemieri sākās 10. martā un pēc Ķīnas valdības datiem, protestētāji nogalinājuši 13 cilvēkus, savukārt tibetiešu emigranti ziņo par 80 bojā gājušiem protesta akciju dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!