"Mēs pilnībā atbalstām palikšanu Ķīnā, jo tas ir tibetiešu interesēs. Tibeta ir materiāli atpalikusi, ģeogrāfiski izolēta zeme ar nelielu iedzīvotāju skaitu, tāpēc mūsu interesēs ir palikt Ķīnas Tautas republikas sastāvā," intervijā portālam "Euronews" paudis Tibetas budistu garīgais vadītājs dalailama Tenzins Gjatso.
Tomēr dalailama uzsvēra, ka par spīti ekonomiskajai atpalicībai, Tibeta ir zeme ar savu valodu un bagātu kultūras mantojumu, tostarp, attīstītu budisma tradīciju, kas attiecas ne vien uz sešiem miljoniem tibetiešu, bet uz visiem tai piederīgajiem pasaules iedzīvotājiem. Pēc Tibetas budistu garīgā līdera domām, labākais veids, kā saglabāt šo kultūru un reģiona vidi, būtu piešķirt reģionam autonomiju, proti, uzticēt Tibetas ekonomikas, izglītības un reliģisko lietu lemšanu pašiem tibetiešiem, Ķīnas centrālās valdības ziņā atstājot ārlietu un aizsardzības jautājumus.

Dalailama norādīja, ka pašreizējā Ķīnas konstitūcijā visām Tibetas etniskajām grupām ir piešķirts autonomijas statuss. Tāpat minoritāšu tiesības paredzētas arī citos normatīvajos aktos. "Minoritāšu tiesību regulējums Ķīnas likumdošanā ir ļoti labs, taču tas nav īstenots dzīvē," uzsvēra Tenzins Gjatso.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!