Foto: AFP/Scanpix
Daļēji atjaunota elektropadeve pēc 11.marta zemestrīces un cunami avarējušajā "Fukušima 1" atomelektrostacijā Japānā, informē raidorganizācija BBC.

Tomēr elektrību atjaunotajos tīklos, kas pievienoti reaktoru dzesēšanas sitēmām, ielaidīs tikai svētdien pēc kompleksiem izmēģinājumiem.

Tikmēr Japānas varas iestādes aizliegušas tirgot Fukušimas prefektūrā ražotu pārtiku pēc tam, kad atomelektrostacijas apkārtnē pienā un spinātos tika atklātas radioaktīvās vielas. Eksperti norādījuši, ka produktos atklātā radioaktīvā joda pussabrukšanas periods ir aptuveni astoņas dienas, tomēr, nokļūstot organismā, tas var bojāt vairogdziedzera funkcijas.

Jau vēstīts, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās. Šo bloku izmanto arī radioaktīvo atkritumu glabāšanai. Pirmajā reaktorā bojāti aptuveni 70% degvielas stienīšu, bet trešajā – reaktora aizsargslānis. Mediji ziņo, ka trešā energobloka teritorijā, iespējams, atrodas arī AES urāna – plutona degvielas krājumi.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un Fukušimas dzeramajā ūdenī, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!