ANO galvenajā mītnē Ņujorkā ir sākušās pēdējā brīža sarunas, lai mēģinātu rast vienošanos par veidiem, kā veikt reformas šajā organizācijā, informē ārvalstu prese.
Ģenerālasambleja bija sagatavojusi dokumenta projektu un cerēja, ka tas tiks pieņemts nākamajā mēnesī paredzētajā ANO sammitā, kura laikā tiks atzīmēta arī organizācijas 60.gadadiena.

Taču pagājušajā nedēļā ASV iesniedza vairākus iebildumus saistībā ar šo dokumentu, raksta BBC.

Kritiķi uzskata, ka šādā gadījumā ANO varētu nākt klajā ar īsu paziņojumu par turpmāk ievērojamajiem principiem, nevis izšķirties par nozīmīgām reformām.

Sarunas ievilkās pirmdien vēlu vakarā, un tiek turpinātas otrdien. Aptuveni 30 valstu pārstāvjiem ir jāpanāk vienošanās vairākos svarīgos jautājumos pirms dalībvalstu līderu sanāksmes Ņujorkā septembra vidū.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans cerēja izmantot sammitu, lai gūtu dalībvalstu piekrišanu vairākām reformām, kas padarītu organizāciju piemērotāku 21.gadsimta prasībām.

Tajā skaitā ir iekļautas arī izmaiņas vadības struktūrā, kā arī jauni pasākumi, lai sasniegtu savus tūkstošgades mērķus, kas saistīti ar nabadzības samazināšanu un attīstības veicināšanu.

Pēc sešu mēnešu ilgām pārrunām šī mēneša sākumā Ģenerālasamblejai tika iesniegts reformu projekts.

Bet pirms nedēļas ASV vēstnieks ANO Džons Boltons iesniedza savas pretenzijas un pieprasīja veikt simtiem pārmaiņu.

ASV iebilst pret piedāvātajām pārmaiņām jautājumos par Starptautisko Krimināltiesu, globālās sasilšanas ierobežošanu un palīdzības sūtījumiem attīstības veicināšanai.

Tajā pašā laikā tās vēlas aktīvāku darbību terorisma un kodolaktivitāšu apkarošanā.

ANO pārstāvji paši sev ir noteikusi termiņu, un plāno noslēgt sarunas par reformām organizācijā līdz šīs nedēļas beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!