Eirobarometra pavasara pētījums liecina, ka, salīdzinot ar 2006. gada rudens pētījumu, dalībvalstīs viedoklis par Eiropas Savienību un tās iestādēm ir kļuvis ievērojami labvēlīgāks. Turklāt nepārprotami sāk veidoties paļāvība eiropiešu attieksmē pret savas valsts ekonomikas stāvokli.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Volstrēma, kura atbild par iestāžu attiecībām un saziņas stratēģiju, par šo pētījumu teica: "Jaunais Eirobarometra pētījums liecina par lielāku optimismu Eiropas Savienībā attiecībā uz tās nākotni un tiem uzdevumiem, kuru veikšanu cilvēki sagaida no ES. Tas paver iespēju reformai Savienībā. Es ceru, ka nākamā Eiropadome izmantos šo optimismu, lai vienotos par reformu, kas ir ļoti būtiska, lai sasniegtu tos mērķus un attaisnotu cerības, kas iedzīvotājiem ir saistībā Eiropas Savienību."

Trīs galvenie rādītāji par sabiedrības vispārējo attieksmi pret ES atspoguļo izteikti pozitīvas tendences, proti, atbalsts dalībai ES (57%, +4), dalības priekšrocības (59%, +5) un priekšstats par ES (52%, +6). Līdzīga tendence vērojama attiecībā uz uzticēšanās pieaugumu Komisijai (52%, +4) un Eiropas Parlamentam (56%, +4).

Kopumā vairākums eiropiešu (52%, +6) uzskata, ka ekonomikas stāvoklis viņu valstī ir labs. Pretējs viedoklis ir 44% iedzīvotāju.

Turpmāku ES paplašināšanu nākotnē atbalsta 49% (+3) iedzīvotāju, un 39% (-3) ir pret to. Divas trešdaļas eiropiešu (66%, +3) atbalsta Eiropas konstitūcijas ideju. 69% eiropiešu apgalvo, ka viņiem ir ļoti optimistiska vai diezgan optimistiska attieksme pret Eiropas Savienības nākotni.

Jautāti par to, kā viņi iztēlojas Eiropas Savienību pēc 50 gadiem, eiropieši atbildēja, ka tai būs "noteicoša diplomātiskā ietekme pasaulē" (61%), sava armija (56%), un "Eiropas iedzīvotāji ievēlēs ES prezidentu tiešās vēlēšanās" (51%). Tikai 31% uzskata, ka ES tad būs vienīgi "otršķirīgs ekonomisks spēks".

Attiecībā uz globālo sasilšanu 88 % uzskata, ka tas ir jautājums, kas ES nekavējoties jārisina – 57 % uzskata, ka tas ir "ļoti steidzami". 89 % ir vienisprātis par to, ka ES steidzami jāizveido jaunas pamatnostādnes, lai līdz 2020. gadam samazinātu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju vismaz par 20 %.

Šo Eirobarometra pētījumu veica "TNS Opinion & Social", izmantojot tiešās intervijas. Laika posmā no 2007. gada 10. aprīļa līdz 15. maijam kopumā intervēja 29 222 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!