Foto: Reuters/Scanpix

Dānija ceturtdien pieņēmusi likumu, kas aizliedz publiskās vietās valkāt seju aizsedzošu apģērbu, tostarp musulmaņu galvassegas, piemēram, burkas un nikabus, vēsta medijs "The Guardian".

Par centriski labējās valdības sagatavoto likumprojektu nobalsoja 75 parlamentārieši, pret bija 30 politiķi, bet 74 balsojumā nepiedalījās.

Dānijas valdība skaidro, ka likuma mērķis nav ietekmēt kādu konkrētu reliģiju, turklāt tas pieļauj lakatu un turbānu nēsāšanu. Taču sabiedrībā likums iesakņojies kā "burku aizliegums", kas liegs daļai musulmaņu sieviešu valkāt seju aizsedzošo apģērbu, norāda "The Guardian".

Likums spēkā stāsies 1. augustā. Līdzīgus aizliegumus pieņēmusi arī Austrija, Francija un Beļģija.

Dānijā seju aizsegt varēs gadījumos, kad tam būs iemesls. Piemēram, aukstā laikā vai braucot ar motociklu. Dānijas tieslietu ministrs Sērens Pape Poulsens norādīja, ka policijai piekodinās "izmantot veselo saprātu" gadījumos, kad likumsargi pamanīs pārkāpējus.

Par likuma neievērošanu varēs piemērot līdz 104 eiro lielu sodu. Ja pārkāpumu persona izdarīs atkārtoti, varēs piemērot desmitkārt lielāku sodu vai sešu mēnešu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!