Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dānija pirmdien paziņoja, ka ir gatava nosūtīt Ukrainai militāras iekārtas, vienlaikus Rietumiem intensificējot diplomātiskos centienus un draudot Krievijai ar bargām ekonomiskām sankcijām, lai novērstu uzbrukumu Ukrainai.

"Esmu gatava nosūtīt militāras iekārtas Ukrainai. Mēs jau tagad sniedzam konsultācijas," preses konferencē sacīja premjerministre Mete Frederiksena.

"Mēs zinām, ka ir pieprasītas konsultācijas kiberdrošības jomā," sacīja premjere, izsakoties par situāciju pēc šomēnes pieredzētā vērienīgā kiberuzbrukuma Ukrainas valdības tīmekļa vietnēm. Kijeva uzbrukuma sarīkošanā vaino Maskavu.

Tomēr Frederiksena norādīja, ka "nav diskusiju" par Dānijas karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu.

"Tāpat kā citi, mēs gribam palīdzēt. Mēs piekritām starptautiskajā līmenī ķerties pie sankcijām, ja Krievija uzbruks Ukrainai," sacīja Frederiksena.

Pagājušajā nedēļā, kad Ukrainas premjerministrs Dmitro Kuleba apmeklēja Kopenhāgenu, Dānija apņēmās Ukrainai piešķirt 80 miljonus eiro ikgadējā palīdzībā.

Tie ir papildu līdzekļi 22 miljonu eiro atbalsta programmai, par ko Dānija pavēstīja janvāra vidū.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!