Foto: Reuters/Scanpix
Dānija gatavojas izvirzīt pretenzijas uz Arktikas teritorijām, kurās kūstošie ledāji atklāj arvien jaunus kuģošanas ceļus, zivrūpniecības zonas un naftas ieguves iespējas, vēsta ārzemju aģentūras, atsaucoties uz dokumentu, kas tiek izstrādāts Dānijas valdībā un kura melnraksts ir nonācis žurnālistu rokās.

Dokumentu ar nosaukumu "Stratēģija Arktikā" tiek gatavots Dānijas Zinātnes ministrijā, kura vāc informāciju, kas nepieciešama formālam pieteikumam uz teritorijām. Dānijas valdība gatavojas ne vēlāk kā līdz 2014. gadam ANO komisijā iesniegt iesniegumu par kontinentālā šelfa robežām piecās zonās ap Fēru salām un Grenlandi, kā arī uz pašu Ziemeļpolu.

Dānijas valdība apstiprinājusi žurnālistu rokās nonākušā dokumenta īstenumu. Ārlietu ministre Lēne Espersena paziņojusi, ka stratēģija joprojām tiek izstrādāta, bet dokumenta galīgā versija tiks pabeigta jūnijā.

Dānija vairāku gadu garumā pēta potenciālās iespējas iegūt teritorijas, kas atrodas aiz Grenlandes, pusautonomas Dānijas teritorijas. Taču šai gadījuma pirmo reizi Dānijas valdība ir konkrēti norādījusi uz vēlmi apgūt Ziemeļpolu, uzsver žurnālists Martins Breums, kurš nodarbojas ar Dānijas arktisko interešu pētīšanu un ir sarakstījis grāmatu par šo tēmu.

Agrāk par tiesībām uz arktiskajām teritorijām paziņojušas Krievija, Norvēģija, Kanāda un ASV, turklāt atsevišķos gadījumos uz vienu un to pašu reģionu pretendē vairākas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!