Foto: Publicitātes attēls

Dānijas valdība izziņojusi plānus līdz 2040. gadam pie tās galvaspilsētas Kopenhāgenas dienvidu krasta izbūvēt jaunu industriālo zonu uz deviņām jaunām mākslīgām salām, ziņo "Deutsche Welle". Savukārt valsts darba devēju asociācija paudusi valdības plānam atbalstu, norādot, ka varētu palīdzēt tai radīt "Eiropas Silīcija ieleju".

Užnēmuma "Urban Power" izstrādātais projekts "Holmene" radīts, lai palielinātu galvaspilsētas pievilcību starptautisko investoru acīs un potenciāli radītu ap 12 000 jaunu darbavietu, norādījis Dānijas iekšlietu ministrs Simons Emīls Amicbels-Bile. "[Īstenojot plānu] mēs būsim spēcīgāki starptautiskajā uzņēmēju, investīciju un augsti kvalificēta darbaspēka piesaistes konkurencē," viņš uzsvēris.

Valdība plāno pirmo salu izbūvi uzsākt jau 2022. gadā, finansējumu šim projektam atgūšot vēlāk, pārdodot zemes gabalus jaunizveidotajās salās, skaidrojis uzņēmējdarbības ministrs Rasmus Jarlovs. Darba devēju asociācijas vadītājs Braiens Mikelsens valsts televīzijā "TV2" atbalstījis plānu, izsakot cerību, ka projekts aizsāks "Eiropas Silīcija ielejas" veidošanos tieši Dānijas galvaspilsētā.

Viena no deviņām salām iecerēta kā attīrīšanas un enerģijas centrs. Tajā plānots izveidot organisko atkritumu novietni, kurā ražotu biogāzi, uzglabāt ūdeņu attīrīšanas stacijas atkritumus, kā arī uzglabāt ap salām esošo vēja ģeneratoru saražoto elektroenerģiju.

Salu radīšana un sauszemes paplašināšana uz jūras rēķina Dānijā nav tikai futūristisks plāns. Pēdējās desmitgadēs Kopenhāgena, kas pati pamatā atrodas uz divām salām – Amageru un Zēlandi –, jau vairākkārt šādi paplašinājusi savu teritoriju. Turklāt tikai pērnajā oktobrī Dānijas premjers Larss Leke Rasmusens izziņoja ar jauno plānu nesaistītu projektu – mākslīgas salas izveidi, kas uzlabotu Kopenhāgenas aizsardzību pret jūras līmeņa celšanos, kā arī papildinātu valsts sociālo māju fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!