Foto: PantherMedia/Scanpix

Dānijas Ārlietu ministrija pirmdien izsaukusi Turcijas pilnvaroto lietvedi, lai pieprasītu paskaidrojumus par vietējo mediju ziņoto, ka Turcijas varasiestādes veido sarakstu ar Dānijā dzīvojošajiem turkiem, kas kritizē Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana politiku.

Dānijas Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka tā likusi pilnvarotajam lietvedim skaidri saprast, ka Dānija ar lielām bažām uztvērusi mediju ziņoto, ka Dānijas pilsoņi reģistrēti Turcijas varasiestādēs un apsūdzēti nodevībā savu politisko uzskatu dēļ.

Tikšanās laikā pilnvarotais lietvedis noliedza, ka Turcijas varasiestādes būtu reģistrējušas Dānijā dzīvojošos turkus, balstoties uz viņu politisko opozīciju Turcijas valdībai. Vēl vairāk, pilnvarotais lietvedis noliedza, ka Turcijai vispār būtu šāds reģistrs.

Dānijas laikraksts "Berlingske" sestdien ziņoja, ka vairāki turku izcelsmes Dānijas pilsoņi apgalvo, ka viņu politisko uzskatu dēļ Ankara tos apsūdzējusi nodevībā un iekļāvusi atsevišķā sarakstā.

Dānijā dzīvojošais vidusskolas skolotājs Mustafa Gezens pagājušajā gadā televīzijas programmā kritizēja Erdoganu un vēlāk saņēma anonīmu telefona zvanu.

"Vīrietis ar stipru dāņu akcentu sacīja man, ka ir ierakstījis programmu. Viņš sacīja, ka nosūtīs to uz Turcijas vēstniecību Dānijā," laikrakstam atklāja skolotājs.

Arī sociāldemokrātu likumdevējs Larss Aslans Rasmusens, kuram ir turku saknes, sacīja, ka saņēmis telefona zvanu, kurā viņam pateikts, ka viņa vārds nosūtīts Turcijas varasiestādēm. Ar viņu par šo lietu sazinājušies cilvēki arī caur sociālo tīklu "Facebook".

"Es to uztveru ļoti nopietni. Es, protams, būtu ļoti apbēdināts, ja vairs nevarētu turp doties, jo mans tēvs ir no turienes," runājot par Turciju, "Berlingske" norādīja Rasmusens.

Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens 12.martā telefoniski paziņoja Turcijas kolēģim Binali Jildirimam, ka uz laiku atliek plānoto vizīti Turcijā. Kā iemeslu Rasmusens minēja spriedzi, ka radusies Turcijas un Nīderlandes attiecībās.

Dānijas varasiestādes ir paziņojušas, ka neatļaus Turcijas ministriem aģitēt Dānijā dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Aizliegums Turcijas amatpersonām piedalīties mītiņos izraisījis saspīlējumu Turcijas attiecībās ar Nīderlandi, Vāciju un Eiropas Savienību (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!