Foto: Shutterstock

Dānijā aizturēts Maskavas meklēts 43 gadus vecs Krievijas pilsonis, kurš vēlējies lidot uz Lietuvu, ceturtdien paziņojušas Dānijas Ģenerālprokuratūras amatpersonas.

Kā norādījusi Ģenerālprokuratūras pārstāve Henriete Noringa, Krievijai tagad jāiesniedz oficiāls pieprasījums par šā pilsoņa izdošanu. Dānija to rūpīgi izskatīs, bet izdošana būs iespējama "vienīgi gadījumā, ja būs izpildīti visi Dānijas izdošanas likumu noteikumi".

Noringa atteikusies izpaust aizturētā Krievijas pilsoņa vārdu, bet viņa advokāts Kims Bage ziņu aģentūrai AP pastāstījis, ka tas ir Francijā dzīvojošais Aleksandrs Panešs, kas aizturēts 21. novembrī un var tikt paturēts apcietinājumā līdz 19. decembrim.

Pēc advokāta teiktā, viņa klientu Krievija meklē saistībā ar dažādām apsūdzībām, tai skaitā par kukuļošanu un nepatiesu liecību sniegšanu.

Savukārt pats Panešs apgalvo, ka iemesls, kādēļ viņš bēdzis no Krievijas, esot viņa saistība ar politisko opozīciju, norādījis Bage. Pārbaudīt šo informāciju pie neatkarīgiem avotiem nav iespējams.

Pēc advokāta teiktā, Maskava 2016. gadā lūgusi Interpolu izsludināt Panešu starptautiskajā meklēšanā. Viņš aizturēts Kopenhāgenas lidostā, tranzītā dodoties uz Lietuvu, jo saņēmis Lietuvas policijas atļauju izņemt dokumentus, kas vajadzīgi, lai viņš varētu pieprasīt patvērumu Francijā.

"Mans klients tajā saskata nepārprotamu politisku motivāciju," sacījis Bage. "[Dānija] nevar izdot cilvēku, kas bēg no personiskas vajāšanas. Dānija tikai aizkavē patvēruma piešķiršanas procesu Francijā. Neaptverami, ka cilvēks, kas gadu atklāti dzīvojis Francijā, kur tiek izskatīts viņa patvēruma pieprasījums, aizturēts Dānijā. Acīmredzot viņa vārds parādījās lidostas datoros meklējamo personu sarakstos."

2002. gadā Dānija atteicās izdot Maskavai Londonā dzīvojošā Čečenijas prezidenta Aslana Mashadova pilnvaroto Ahmedu Zakajevu, kas pēc Krievijas prasības tika aizturēts Kopenhāgenā. Dānijas amatpersonas viņu atbrīvoja un noraidīja Maskavas izdošanas prasību, norādot uz pierādījumu nepietiekamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!