Foto: PantherMedia/Scanpix
Dāņu likumdevēji trešdien atbalstīja pabalstu samazināšanu patvēruma meklētājiem, lai mazinātu nelegālo imigrantu vēlmi sasniegt Dāniju.

Integrācijas ministre Ingera Stejberga, kas pārstāv liberālo partiju "Venstre", norādīja, ka tas ir pirmais solis, lai "patvēruma politiku atkal nostādītu uz sliedēm," vēsta aģentūra "Ritzau".

Likumprojektu trešajā un pēdējā lasījumā atbalstīja 56 deputāti, kamēr 50 likumdevēji balsoja pret. Vēl 73 tautas pārstāvji balsojumā nepiedalījās.

"Jums var būt dažādi politiskie uzskati par valdības risinājumiem, taču jūs nevarat ignorēt problēmas," uzsvēra Stejberga. "Mums jāaptur masīvā patvēruma meklētāju plūsma uz Dāniju."

Kopš jūnija pie varas esošajiem liberāļiem no 179 vietām parlamentā ir tikai 34 mandāti, un viņu mazākuma valdībai parlamentā ir nepieciešams populistiskās Dāņu Tautas partijas (DF), konservatīvo un Liberālās alianses atbalsts.

Opozīcija esošā kreiso ekstrēmistu partija "Vienotības saraksts" un "zaļo" partija "Alternatīva" norādījušas, ka šis balsojums iezīmējis "skumju dienu" Dānijas vēsturē. Pabalstu samazināšana stāsies spēkā 1.septembrī.

Summa, kas turpmāk pienāksies pieaugušam patvēruma meklētājam bez bērniem, būs 6000 kronas (aptuveni 800 eiro), tas ir, gandrīz divtik mazāk nekā līdz šim. Tagad summa, ko saņems patvēruma meklētāji, līdzināsies studentu stipendijām.

Samazināti tiks pabalsti arī laulātajiem ar bērniem un pabalsti par apgādājamiem.

Tomēr šī pabalstu samazināšana attieksies tikai uz patvēruma meklētājiem, kuri Dānijā ierodas no jauna.

DF pārstāvis Martins Henriksens norādīja, ka viņa partija vēlējusies, lai pabalstu samazināšana attiektos uz visiem patvēruma meklētājiem, kas Dānijā ieceļojuši pēdējo četru gadu laikā, kamēr pie varas atradās sociāldemokrāti.

Laikā no 2001. līdz 2011.gadam DF apmaiņā pret parlamentāro atbalstu labēji centriskajai mazākuma valdībai bija panākusi stingrākus imigrācijas noteikumus, taču bijušās premjerministres Helles Torningas-Šmitas vadītā kreisā valdība tos lielā mērā atcēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!