Foto: EPA/LETA
Dānija un tās autonomā teritorija Grenlande trešdien piekrita izmeklēt Grenlandes gaisa telpas un teritorijas izmantošanu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aizdomās par terorismu turēto transportēšanas un apcietinājuma vajadzībām.

"Esam piekrituši izcelt gaismā CIP lidojumus. Esam lūguši Dānijas Starptautisko pētījumu institūtam veikt izmeklēšanu un 1.maijā iesniegt ziņojumu," Dānijas ārlietu ministrs Villijs Sevndals trešdien paziņoja kopīgā preses konferencē ar Grenlandes premjerministru Kūpiku Kleistu.

Sevndals skaidroja, ka izmeklēšanai nebūs pilnvaras uzklausīt lieciniekus, kas devuši zvērestu, bet tā saņems pilnīgu atbalstu no Dānijas un Grenlandes varas iestādēm.

Trešdienas lēmums atceļ iepriekšējo jaunās Dānijas kreisi centriskās valdības lēmumu, ka netiks veikta turpmāka izmeklēšana par CIP cietumiem valsts teritorijā.

Grenlande iepriekš vairākkārt ir prasījusi veikt izmeklēšanu par tās gaisa telpas un teritorijas izmantošanu CIP slepeno cietumu vajadzībām.

"Mēs noskaidrosim, kad un kur tas notika, un kāda bija Dānijas valdības loma, kā tas atklājās "WikiLeaks" dokumentos," teica Kleists.

Janvārī interneta vietne "WikiLeaks" publiskoja ASV vēstnieka Dānijā Džeimsa Keina ziņojumu ASV Valsts departamentam, kurā viņš atklāj, ka Dānija vēlas, lai jautājums par cietumiem vairs netiktu apspriests.

"Dānijas valdības amatpersonas ir publiski paudušas bažas par aizdomām, savukārt mums privāti ir izrādījuši interesi, ka šī lieta pēc iespējas ātrāk noklust," teikts 2008.gada 31.janvārī Keina nosūtītajā slepenajā ziņojumā.

Ziņojums tika nosūtīts pēc tam, kad Dānijas televīzijas dokumentālajā filmā tika paustas aizdomas, ka CIP cietumu vajadzībām bieži izmantota Grenlandes teritorija un gaisa telpa izmantota aizdomās par teroristu turēto pārvadāšanai uz slepenajiem cietumiem.

Pēc dokumentālās filmas pārraidīšanas televīzijā Dānijas valdība paziņoja, ka nedz valdība, nedz Dānijas izlūkošanas dienests nav bijuši informēti par CIP darbībām tās teritorijā, savukārt mediji vēsta par pretējo.

CIP pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV islāma terorismā aizdomās turētos sagūstīja un pēc tam nelegāli nogādāja uz nopratināšanu tādās valstīs kā Afganistāna, Ēģipte, Jordāna un Rumānija. Pastāv aizdomas arī par iespējamiem CIP slepenajiem cietumiem Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!