Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ceturtdien Dānijas parlaments apstiprināja nepieciešamo finansējumu plānam izvietot bijušos ārvalstu noziedzniekus uz nelielas salas, neskatoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un vietējās opozīcijas kritiku, raksta ziņu aģentūra "Reuters".

Tā kā Dānija ir saskārusies ar imigrācijas grūtībām, valdība vēlas līdz 100 cilvēkiem, kuri ir izcietuši cietumsodu, bet kurus nevar deportēt uz viņu izcelsmes valstīm, jo tur tiek piekopta spīdzināšana vai cita veida nežēlīgas sodīšanas metodes, izmitināt uz Lindholmas salas.

Šīs shēmas finansējums tika iekļauts 2019. gada valsts budžetā, kuru valdība pieņēma ceturtdien. Centrs uz salas ir paredzēts cilvēkiem, kuri notiesāti par noziegumiem, sākot no slepkavībām un izvarošanas, līdz mazāk smagiem noziegumiem, taču pēc soda izciešanas nevar atgriezties dzimtenē.

Centru plānots izveidot 2021. gadā un tas izmaksās 759 miljonus kronu (101 ar pusi miljonu eiro).

Lindholmas salu kā laboratoriju un krematoriju centru izmanto zinātnieki, kas pēta cūku gripu, trakumsērgu un citas lipīgas slimības.

Valdības plāns ir radījis opozīciju Voldingborgas pašvaldībā, kuras daļa ir arī Lindholmas sala. "Cilvēki uzskata, ka tas nav īstais problēmas risinājums," pirms balsojuma izteicies Vordingborgas mērs Mikaels Smeds.

Savas bažas par šo ideju trešdien izteica arī ANO Cilvēktiesību komisāre Mišela Bičele.

Lielākā daļa ārvalstu noziedznieku, kuru izraidīšanas sodus nevar izpildīt, šobrīd tiek turēti Jutlandes centrā Dānijas rietumos. Tur dzīvojoši iedzīvotāji saka, ka viņi jūtas nedroši, lai gan policija ziņo, ka noziegumu skaits pēdējos gados nav pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!