Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien notikušajās Dānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējuši opozīcijas sociāldemokrāti, liecina divu balsotāju aptauju rezultāti.

Vēlēšanu kampaņā galvenā uzmanība bija pievērsta klimata politikai, sociālajai jomai un imigrācijai.

Kreisais bloks izcīnījis 90 no parlamenta 179 vietām, liecina raidorganizāciju TV2 un DR veikto balsotāju aptauju dati.

Šāds vēlēšanu iznākums nozīmē, ka sociāldemokrāti, kuriem labi rezultāti tika prognozēti jau priekšvēlēšanu aptaujās, varēs veidot valdību partijas līderes Metes Frederiksenas vadībā.

Centriski kreisajai partijai par labu nākusi lielākā nosliekšanās kreisajā virzienā, kā arī koncentrēšanās uz klimata politiku.

Sociālistu tautas partijai, kas lielā mērā bija fokusējusies uz vides jautājumiem, atbalsts dubultojies, un par šo politisko spēku nobalsojuši 7,4 līdz 8,3% vēlētāju.

Sociāldemokrātiem jaunajā parlamentā būs par divām vietām mazāk nekā līdz šim, bet līdzšinējā premjerministra Larsa Lokes Rasmusena Liberālā partija pārstāvniecību palielinājusi, liecina pašreizējās aplēses.

Atbalsts uz pusi sarucis pretimigrācijas Dāņu tautas partijai, kas atbalstīja līdzšinējo labā spārna mazākuma valdību, kuru veidoja liberāļi, Liberālā alianse un Konservatīvā tautas partija.

Priekšvēlēšanu kampaņā sociāldemokrāti vislielāko uzmanību pievērsa klimata jautājumiem un labklājības stiprināšanai, solot atcelt pašreizējās valdības lēmumus samazināt izdevums izglītībai un veselības aprūpei.

Savu popularitāti sociāldemokrāti arī vairojuši, ieņemot stingrāku nostāju imigrācijas jautājumos.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!