Foto: Reuters/Scanpix

Dānijas parlaments ceturtdien pieņēmis likumprojektu, ko tā atbalstītāji nodēvējuši par "paradigmas maiņu" valsts patvēruma un bēgļu politikā.

Likumprojektu, kuru kritizējušas humānās palīdzības organizācijas, atbalstīja Dānijas valdība, konservatīvā Tautas partija un sociāldemokrāti.

Galvenais aspekts likumprojektā ir uzsvara maiņa no integrācijas uz repatriāciju Dānijas attieksmē pret patvēruma meklētājiem, tostarp bēgļiem, kas uzņemti saskaņā ar ANO kvotām, un citiem migrantiem, kam nav pastāvīga statusa.

Dānijas imigrācijas un integrācijas ministre Ingera Stojberga atzina, ka nezina, cik daudz migrantu tiks nosūtīti atpakaļ uz to izcelsmes valstīm jaunā likuma rezultātā.

"Mēs sagaidām taustāmu rezultātu. Bet tas noteikti nav kas tāds, ko novērtēt skaitliski," norādīja ministre.

Sociāldemokrāti, kas ir Dānijas lielākā opozīcijas partija, balsoja par likumprojektu, lai gan iepriekš paziņoja, ka vairākām likumprojekta normām nepiekrīt, tostarp sociālo pabalstu samazināšanai cilvēkiem, kam piešķirts patvērums.

Sociāldemokrātu pārstāvis imigrācijas jautājumos Matiass Tesfaje norādīja, ka viņš atbalsta kopējo koncepciju, kas paredz pagaidu statusa piešķiršanu visiem bēgļiem.

Pārējās opozīcijas partijas bija kritiski noskaņotas pret likumprojektu.

Sarkani-zaļo alianses ("Enhedslisten") preses pārstāvis pauda viedokli, ka likumprojekta būtība ir apgrūtināt dzīvi cilvēkiem, kas aizbēguši no kara šausmām un terorisma Sīrijā.

Stojberga pauda bažas, ka imigrācijas politika nākotnē Dānijā var kļūt par politisko kaujas lauku, ja šogad paredzētajās parlamenta vēlēšanās pie varas nāks kreisās partijas.

Valdība un Tautas partija ar šo likumprojektu un citiem pasākumiem centušās samazināt to bēgļu skaitu, kas paliek uz pastāvīgu dzīvi Dānijā. Pašreiz par šādu iespēju izšķiras 90% cilvēku, kam piešķirts patvērums, vēsta ziņu aģentūra "Ritzau".

Dānijas valdība uzskata, ka bēgļi būtu jāsūta atpakaļ uz savām izcelsmes valstīm, tiklīdz apstākļi tur ir uzlabojušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!