Dānijas dienvidrietumu piekrastē ir savākti aptuveni 80 procenti no 2700 tonnām naftas, kas pagājušajā ceturtdienā izplūda no tankkuģa "Baltic Carrier", paziņoja par piesārņojuma likvidēšanas operāciju atbildīga amatpersona.
"Mēs uzskatām, ka ir paveikta lielākā daļa darba," sacīja Jenss Frederiksens. Viņš piebilda, ka tiek turpināta atlikušā piesārņojuma meklēšana jūrā un krastā, izmantojot helikopterus un kuģus.

Pagājušajā ceturtdienā 35 tūkstošu reģistra tonnu kuģī "Baltic Carrier" ietriecās kāds kravas kuģis un trieciena rezultātā tankkuģa korpusā izveidojās caurums, pa kuru ieplūda jūrā 2700 tonnu naftas. Sadursme notika Storstremmenas arhipelāgā 120 kilometrus uz dienvidiem no Kopenhāgenas.

Naftas izplūdums, kas izraisīja lielāko Baltijas jūras piesārņojumu 20 gadu laikā, apdraudēja dzīvo dabu Bogē, Falsteras un Mēnas salās.

Piesārņojuma likvidācijā vairāk nekā 20 kilometru garā piekrastes joslā piedalījās gandrīz 500 karavīru, civilās aizsardzības darbinieku, tehniķu, organizācijas "Greenpeace" brīvprātīgo un skolēnu, kā arī 14 kuģi.

"Vēl ir palikušas aptuveni 200 tonnas [naftas] jūrā un 300 tonnas dienvidos no vissmagāk cietušās Bogē salas, ko mēs mēģinām savākt. Tur ir ļoti purvains, un piekļūšana ir ārkārtīgi grūta," sacīja Frederiksens.

Piesārņojuma dēļ ir gājuši bojā vairāk nekā 2000 putnu un Starptautiskā komisija Baltijas jūras aizsardzībai brīdināja, ka piesārņojums ir radījis ilgstošas sekas reģiona faunai un zivsaimniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!