Dānijas policija ANO klimata samita laikā piektdien aizturējusi 68 protestētājus, pamatojoties uz aizdomām, ka viņi varētu veikt nelikumīgas darbības.

Aizturētā protestētāju grupa no kustības "Mūsu klimats, nevis jūsu bizness" nogādāta konferences laikam īpaši izveidotajā īslaicīgās aizturēšanas centrā, kur protestētāji bez apsūdzību izvirzīšanas var tikt paturēti 12 stundas, atklāja policijas pārstāvis Rasmuss Bernts Skovgords.

Pēc viņa teiktā, šo cilvēku aizturēšana ir preventīvs pasākums un daži no viņiem ir ārvalstnieki.

Ja pie aizturētajiem tiks atrastas "krāsu bumbas vai citi neatļauti priekšmeti", viņiem var tikt izvirzītas apsūdzības, norādījis Skovgords.

Aptuveni 500 kustības jaunieši piektdien vairākās Kopenhāgenas vietās rīkoja iepriekš nesaskaņotas demonstrācijas. Pēc pāris stundām protestētāji izklīda.

"Mēs vēlamies teikt "nē" noziedzīgajām korporācijām, kas ir atbildīgas par klimata izmaiņām, - tās planētu grib glābt tikai tāpēc, ka tas ir viņu biznesa interesēs," uzskata viens no mītiņa dalībniekiem.

Tāpat kustība vēlas "ierobežot biznesa pasaules ietekmi uz klimata sarunām", norādot, ka "korporācijas nesniegs risinājumu".

Piektdienas mītiņi bija pirmās protesta akcijas kopš ANO klimata samita sākuma 7.decembrī.

Paredzams, ka sestdien Dānijas galvaspilsētā notiks vērienīgas demonstrācijas, kuras, kā brīdina policija, var pāraugt vardarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!